Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Ρεπορταζ Γιάννης Κάκανος
Μαθητές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας διασκεδάζουν τους ηλικιωμένους στο Αννουσάκειο ίδρυμα
Μια όμορφη βραδιά χάρισαν προχθές το βράδυ στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους του Αννουσάκειου γηροκομείου μαθητές από τα τμήματα Κολυμπαρίου και Καστελλίου του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Πρωταγωνιστές της βραδιάς, ομάδα μαθητών από το Κολυμπάρι που έπαιξαν με πολύ επιτυχία μια παράσταση με Καραγκιόζη, προκαλώντας την ευθυμία στις κουρασμένες ψυχές των γερόντων αλλά και άλλων συνανθρώπων μας που φιλοξενούνται στο ίδρυμα.
Για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας δήλωσε η διευθύντριά του, κα Βενετία Δασκαλάκη - Καρδαμάκη, τα εξής: “Το Σχολείο μας έχει έδρα τα Χανιά και παραρτήματα στο Κολυμπάρι και στο Καστέλλι. Επεκτείνοντας τις δραστηριότητές μας ως Σχολείο, στην κοινωνία της οποίας είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι και προσπαθώντας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών της, ήρθαμε εδώ για να προσφέρουμε και να πάρουμε. Να προσφέρουμε αγάπη, χαρά, κοινωνικότητα, συντροφικότητα, να δώσουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς και ελπίδας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ήρθαμε βέβαια να πάρουμε κι εμείς χαρά, αγάπη, καρτερία, υπομονή και ελπίδα για να αντλούμε δύναμη για τη ζωή. Στο πλαίσιο της προσφοράς των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, μεταξύ άλλων, υπάγονται: Να συνεργάζονται και να συμπράττουν με όλους τους σχετικούς κοινωνικούς φορείς για την ευαισθητοποίηση των κοινωνικών ομάδων, στις οποίες απευθύνονται τα Σχολεία. Να ακολουθούν παιδαγωγικές προσεγγίσεις που εστιάζουν στις ατομικές ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των εκπαιδευόμενων. Να δίνουν έμφαση στην απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά και γνώσεις ξένων γλωσσών και νέων τεχνολογιών. Να καλλιεργούν κοινωνικές δεξιότητες και να βοηθούν τους εκπαιδευόμενους να διαμορφώνουν θετικές στάσεις ως ενεργοί πολίτες και μέλη της κοινωνίας σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Να διαμορφώνουν ένα ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών ώστε να αξιοποιούνται όλοι οι κοινωνικοί χώροι, στους οποίους υπάρχει γνώση και συσσωρευμένη εμπειρία. Να μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να αναπτύσσουν κοινές δράσεις. Στους στόχους αυτών των Σχολείων, πρωτίστως είναι η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης πολιτών 18 ετών και άνω. Στα Χανιά στεγαζόμαστε στο Α΄ Γυμνάσιο, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά κι έχουμε έξι τμήματα, ενώ από δύο τμήματα έχουν το Κολυμπάρι και το Καστέλλι, αντίστοιχα. Τα μαθήματα γίνονται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 17.30 το απόγευμα έως στις  21.30 το βράδυ. Είναι ένα Σχολείο ενηλίκων με γυναίκες και άνδρες. Στα Χανιά είναι περίπου εκατό οι μαθητές μας, στο Κολυμπάρι δέκα έξι και στο Καστέλλι τριάντα πέντε. Πλεονάζουν οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες είναι αρκετές. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία μαθητής μας είναι εβδομήντα πέντε ετών. Εγγραφές γίνονται καθημερινά και αποτελούν ευκαιρία για τον καθένα και την κάθε μία…”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: