Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΦΤΩΧΕΙΑ

Ο δανεισμός επ' ενεχύρω είναι ένας από τους πιο παλιούς τρόπους δανεισμού. Κάποτε, μάλιστα, όταν δεν είχε αναπτυχθεί ακόμη η τραπεζική αγορά, αυτή η μορφή δανεισμού ήταν και η πιο διαδεδομένη. Οποιος είχε άμεση ανάγκη χρημάτων πήγαινε στα ενεχυροδανειστήρια ή στα «σαράφικα» της εποχής και εναποθέτοντας κάποιο πολύτιμο αντικείμενο έπαιρνε μετρητά. Οταν επέστρεφε τα χρήματα με τον συμφωνημένο τόκο παρελάμβανε και το αντικείμενο που είχε δώσει ως ενέχυρο. Το ενέχυρο ήταν η διασφάλιση του δανείζοντος απέναντι στον δανειολήπτη.
Η μόνη αξιόπιστη παρουσία στον χώρο των ενεχυροδανειστηρίων είναι το Κρατικό Ενεχυροδανειστήριο, αλλά τα χρήματα που μπορεί να δανεισθεί κανείς μέσω αυτής της οδού δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 5.000Ε. Το Κρατικό Ενεχυροδανειστήριο, που ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αποδέχεται μόνο κοσμήματα, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές, ασημικά και βιντεοκάμερες. Για όλα δε τα αντικείμενα δίνει ως δάνειο τα δύο τρίτα της εκτιμηθείσας αξίας τους με ανώτερο ποσόν τις 5.000Ε. Έτσι, κάποιος που θέλει να δανεισθεί 1000Ε θα πρέπει να καταθέσει αντικείμενα αξίας τουλάχιστον 1.500Ε. Αν πάλι η αξία του αντικειμένου που κατατίθεται καθορισθεί από το Ενεχυροδανειστήριο στις 13.000Ε, ο δανειζόμενος μπορεί να πάρει μόνο το ανώτατο όριο, που είναι 5000Ε, ανεξαρτήτως αν τα δύο τρίτα του 13.000Ε ξεπερνούν το ποσόν αυτό.
Το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού είναι 6%, ενώ ο οφειλέτης επιβαρύνεται με έξοδα φύλαξης (4% επί του ποσοστού εκτίμησης) και επιπλέον ΦΠΑ επί του ποσού των εξόδων.
Εξι μήνες μετά την αρχική σύναψη του δανείου και εφόσον ο δανειζόμενος δεν έχει εμφανιστεί, το δάνειο θεωρείται ληξιπρόθεσμο και τα ενεχυριασθέντα αντικείμενα εκποιούνται σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: