Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΑΡΓΑΛΛΙΩΣ.........

Να το σχέδιο
Το δρώμενο «Αργαλλιώς» είναι μια πράξη οργάνωσης και διαχείρισης των ορίων μέσα στο χώρο της πόλης. Προσεγγίζοντας το τοπίο της πόλης μέσα από τη διάδραση των ιδιωτικών και δημόσιων χώρων και τη σχέση που αναπτύσσουν μεταξύ τους, η εγκατάσταση «Αργαλλιώς» προτείνει την ύφανση του ορίου του 7ου δημοτικού σχολείου Χανίων με τον αστικό ιστό, από την ομάδα Kollektivemind*. 
και να το αποτέλεσμα
Με πηγή έμπνευσης τη λαϊκή τέχνη του τόπου, θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο "υφαντό" της κρητικής κληρονομιάς στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Τον καμβά θα αποτελέσει το συρματόπλεγμα της περίφραξης, που με τη ρομβοειδή σχηματοποίησή του, παραπέμπει σε σχέδιο κρητικού υφαντού.
Το μέσο - πρώτη ύλη "ύφανσης" θα είναι το ανακυκλώσιμο πλαστικό μπουκάλι 1/2lt νερού, χρωματισμένο στα βασικά χρώματα των υφαντών, το κόκκινο, το πράσινο, το θερμό κίτρινο, το μπλε, το μωβ και το μαύρο. 
Η διαδικασία θα εξελιχθεί και θα βασιστεί στη συμμετοχή των μαθητών και των κατοίκων, που θα κληθούν να φέρουν στο σημείο του δρώμενου την πρώτη ύλη για να δημιουργήσουν ένα δημόσιο τοπόσημο. Στόχος είναι η παραγωγή ενός φίλτρου οικειοποίησης του δημόσιου χώρου, που ανήκει στους κατοίκους της πόλης, μέσω της αναβίωσης και εκμάθησης της τοπικής λαϊκής κουλτούρας με τρόπο διαδραστικό και συμμετοχικό.
*η ομάδα Kollektivemind* αποτελείται από τους αρχιτέκτονες: Κέλλυ Μαυροματάκη, Διονυσία Δασκαλάκη, Βάσω Μπακάλη, Πένυ Παπαργυροπούλου, Νάγια Τριτάκη, Χριστίνα Φραγγέτη, Ναταλία Γκιαούρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: