Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΔΟΥΡΑ-ΕΥΡΩΠΟΣ


Η ελληνορωμαϊκή πόλη Δούρα - Ευρωπός, στις όχθες του Ευφράτη (σημερινή Συρία), πρωταγωνιστεί σε έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου, στη Νέα Υόρκη. Στην έκθεση με τίτλο «Στην άκρη των αυτοκρατοριών: Ειδωλολάτρες, Εβραίοι και Χριστιανοί στη Δούρα - Ευρωπό» ξετυλίγεται μέσα από 77 αρχαία αντικείμενα η ιστορία της πόλης από τον 4ο αιώνα π.Χ. ώς τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η πορεία των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 από το Πανεπιστήμιο Γέιλ και τη Γαλλική Ακαδημία Επιγραφών.
Η πόλη ιδρύθηκε με το όνομα Ευρωπός από το στρατηγό του Αλέξανδρου Σέλευκο Νικάνορα, μετέπειτα βασιλιά της Συρίας. «Η Δούρα - Ευρωπός έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το σύγχρονο κόσμο, όπου η πολυπολιτισμικότητα διαμορφώνει την ίδια τη φύση και την ποιότητα της καθημερινής ζωής», λέει η διευθύντρια εκθέσεων του Ινστιτούτου και επιμελήτρια Τζένιφερ Τσι. Στη Δούρα - Ευρωπό συμβίωναν Ελληνες, Ρωμαίοι, Πάρθοι, Χριστιανοί, Εβραίοι και ειδωλολάτρες και ομιλούνταν πολλές γλώσσες, με πρώτη την ελληνική.
Η Δούρα - Ευρωπός ήταν σημαντικός σταθμός για τα καραβάνια που ταξίδευαν από την Αραβία, την Περσία και τη Συρία προς τη Μεσόγειο. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν μία πρώιμη εβραϊκή συναγωγή, εκατοντάδες περγαμηνές και παπύρους, πολλούς χριστιανικούς ναούς με τοιχογραφίες, επιγραφές, τάφους, ρωμαϊκά όπλα και πανοπλίες. Η έκθεση, που θα διαρκέσει ώς τις 8 Ιανουαρίου, διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Γέιλ και το Μουσείο Μακμίλεν του Κολεγίου της Βοστόνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: