Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΛΟΓΙΚΗ ΚΛΕΦΤΗ


Η Ελλάδα ζητά δύο καλλιτεχνικούς θησαυρούς, που η αξία τους ανέρχεται σε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, από ένα γερμανικό μουσείο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Μουσείου. 
Ο Χάραλντ Ζιμπενμόργκεν είπε ότι η ελληνική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ζήτησε από το μουσείο να επιστρέψει ένα ελληνικό γυναικείο ειδώλιο και ένα χάλκινο πιάτο της Εποχής του Χαλκού ως προϋπόθεση για να προβεί στο δανεισμό των οποιονδήποτε αρχαιοτήτων στο κρατικό μουσείο Μπάντεν (Baden) της Καρλσρούης. 
Το μουσείο είχε υποβάλει αίτημα στην Ελλάδα για δανεισμό αρχαιοτήτων ώστε να μπορέσει να οργανώσει μια έκθεση από το Δεκέμβριο για τον πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού που άρχισε στις Κυκλάδες πριν από 5.000 χρόνια. 
Η Ελλάδα λέει ότι οι δυο αρχαιότητες είναι προϊόν λαθρανασκαφής και έχουν εξαχθεί παράνομα από την επικράτεια της. Το ειδώλιο έχει 88 εκατοστά ύψος. 
Ο Ζιμπενμόργκεν είπαν ότι είχαν αγοραστεί με δημόσια κεφάλαια το 1975 και η Ελλάδα δεν είχε καμία νομική αξίωση για αυτά, λόγω του μορατόριουμ για τις αστικές αξιώσεις, ενώ η Γερμανία δεν είχε υπογράψει μια σύμβαση για την επιστροφή των θησαυρών τέχνης έως το 1992. 
Ο Ζιμπενμόργκεν είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο SWR 2 ότι μια σύνδεση των αιτημάτων επιστροφής και των δανείων "δεν είναι σε καμία περίπτωση διεθνές έθιμο" και σημείωσε ότι είναι κάτι "σαν εκβιασμός".
-Ναι βρε Ζιμπετέτοιε πάρτο όπως θέλεις...και αν χρειαστεί υπάρχουν και αποδείξεις πως κλέβατε τα χρόνια του Φύρερ σας, τα μνημεία μας. Η λίστα με τα "συλημένα" μουσεία είναι τεράστια.....Ζιμπτέτοιε μου.
Μάλιστα ένα από αυτά και το Μουσείο της μικρής πόλης μας....που το άδειασαν την τελευταία μέρα της αποχώρησης τους.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: