Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ




Γράφει ο Μιχάλης Ανδριανάκης
Για εκατοντάδες χρόνια οι γυναίκες του Κουρνά, άσπριζαν με ασβέστη κάθε χρόνο την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Γενιές πέρασαν, το ένα στρώμα καθόταν πάνω στο άλλο, ξεχάστηκε πως είχε αγιογραφίες από κάτω. Ο ηλεκτρολόγος, που έκανε την ηλεκτρική εγκατάσταση, σίγουρα είδε τα χρώματα, όταν γέμισε την εκκλησία με γραμμές και διακόπτες. Αντίθετα ο ντόπιος εργολάβος, που ανάλαβε τις εργασίες αντικατάστασης των κονιαμάτων, μόλις είδε τα χρώματα, σταμάτησε και ειδοποίησε της Αρχαιολογική Υπηρεσία. Έτσι σώθηκε ένας από τους πιο σημαντικούς τοιχογραφικούς διακόσμους της Κρήτης σε τρία στρώματα, που χρονολογούνται στα τέλη του 12ου, στα μέσα του 13ου και στις αρχές του 14ου αιώνα. 
Ακολούθησε με την επίβλεψή μου, η σταδιακή αποκάλυψη των τοιχογραφιών, ή έρευνα μέσα στο ναό και η αποκατάστασή του. Στη συντήρηση, που κράτησε αρκετά χρόνια, εργάστηκαν οι συντηρητές Τ.Μόσχος, Μ.Στεφανάκης, Σ.Λιάγκουρα, Α.Θεοδωρακόπουλος, Δ.Τσίγκανας, Μ. Τρουλινός, Θ.Τρουλινός, Ν.Ποθητός και πολλοί άλλοι. Ήταν μια επίπονη εργασία, που όμως άξιζε τον κόπο. Έτσι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Κρήτης σώθηκε και αναδείχτηκε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι έκανες αγαπητέ Μιχάλη όμως για τον Άγιο Γεώργιο και τον Μιχαήλ Αρχάγγελο στο Κούνενι...τις κρατάμε με νύχια και με δόντια...χάσαμε και την ευκαιρία από το Γ ΚΠΣ να ενταχθούν όλες οι εκκλησίες του πρώην Δήμου Ιναχωρίου και δεν με νοιάζει αλλά χάθηκαν και τα χρήματα από αυτόν τον τομέα και επέστραψαν πίσω ανεκμετάλευτα!!!!