Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

FAHR ZUR HOLLE


...χερ Σόιμπλε!...


Γράφει ο Σωτήρης Ξενάκης
Όταν δανείζεσαι χρήματα από κάποιον γιατί βρίσκεσαι σε πολύ δύσκολη θέση, είναι φυσικό να δέχεσαι όρους που μπορεί να είναι σκληροί και δυσβάστακτοι. Κι όχι μόνο αυτό. Οφείλεις ταυτόχρονα να φτιάξεις έτσι τη ζωή σου ώστε να ανταποκρίνεσαι στην υποχρέωση που έχεις αναλάβει έναντι του δανειστή σου. Πολύ περισσότερο αν αυτός δεχτεί να σου «κουρέψει» κι ένα μέρος του χρέους σου. Κόβεις περιττά αλλά και απαραίτητα. Μαθαίνεις να επιβιώνεις με τα απολύτως αναγκαία πλέον. Αλλάζει η ζωή σου προς το χειρότερο, μερικές φορές μάλιστα με δραματικό τρόπο.
Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί με την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η ζωή για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας έχει αλλάξει πολύ, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Είμαστε ήδη άλλωστε στην πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης με ένα εκατομμύριο άνεργους, με δεκάδες χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις, με δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με υπερφορολόγηση και κάθε λογής χαράτσια.
Είναι αλήθεια πώς πολλά από όσα έπρεπε να κάνουμε δεν έχουν γίνει ακόμα. Όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι αποκρατικοποιήσεις, η δημοσιονομική πειθαρχία. Για το λόγο αυτό, η Βουλή-..........
... κι ενώ η Αθήνα καιγόταν- ψήφισε αυτό το Nέο Μνημόνιο που προβλέπει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για όλα αυτά. Και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συμφώνησαν και υπέγραψαν ότι θα τηρήσουν αυτές τις δεσμεύσεις. «Θυσίασαν» μάλιστα ένα μεγάλο μέρος των κοινοβουλευτικών τους ομάδων για να το αποδείξουν.
Κι ενώ περιμέναμε ότι θα παίρναμε το «πράσινο φως» για να εκταμιευθεί το νέο δάνειο και να αποφύγουμε την χρεοκοπία, ο Χερ Βόλφανγκ Σόιμπλε αποφάσισε ότι ούτε αυτά είναι αρκετά. Ζητά τώρα κι άλλες «πολιτικές εγγυήσεις» για να προχωρήσει η δανειοδότηση μας. Θέλει κυβέρνηση α λα Μόντι, γεγονός που θα σημάνει ότι δεν θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές αλλά θα πάμε όπως σήμερα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013. Ζητά κι από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις ρυθμίσεις της νέας σύμβασης.
Απαιτεί δηλαδή από τον Σαμαρά και τους άλλους αρχηγούς να κάνουν πίσω στο αίτημα για εκλογές τον Απρίλιο, όπως είχε συμφωνηθεί προκειμένου να συγκροτηθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου. Ζητά επίσης – αν καταλαβαίνω καλά- από την Παπαρήγα, τον Τσίπρα και τον Κουβέλη να συναινέσουν κι αυτοί στην πορεία που έχει συμφωνηθεί.
Με λίγα λόγια, ο χερ Σοιμπλε, αιτείται να καταργηθεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία και μαζί της η δυνατότητα των κομμάτων να έχουν αντίθετη άποψη από αυτή των δανειστών. Κι όλο αυτό το κοστολογεί 130 δισ. ευρώ, σε δόσεις και με επιτροπεία.
Η απάντηση που αυθόρμητα μου έρχεται, με την βοήθεια μιας Γερμανομαθούς φίλης μου, είναι μία:
FAHR ZUR HÖLLE HERR SCHÄUBLE, η επί το Ελληνικότερον...άντε στον αγύριστο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: