Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η ΜΕΡΚΕΛ....


..οι Ελληνικές τράπεζες και τα ...μπαζούκας!
Γράφει ο Νίκος Μουντάκης
Ανεπαρκή θα αποδειχθούν τα περιβόητα… μπαζούκας στην περίπτωσης μιας μαζικής φυγής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Αν το κακό σενάριο επαληθευτεί και η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, τότε οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επιστρατεύσουν πολύ πιο ισχυρά όπλα για την αντιμετώπιση των αλυσιδωτών αντιδράσεων στις αγορές και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Οι Έλληνες σπεύδουν να αποσύρουν τα χρήματά τους, καθώς αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο. Αν σταματήσει η χρηματοδότηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΤτΕ μέσω του ELA  τότε το ευρώ για την Ελλάδα έχει τελειώσει, εκτιμά ο David Zervos, αρθρογράφος του Business Insider.
Η Άγκελα Μέρκελ στέλνει μήνυμα στους Έλληνες ψηφοφόρους πως αν επιλέξουν τον Αλέξη Τσίπρα, θα σταματήσει τη λειτουργία του ELA σημειώνει ο Zervos κι εξηγεί γιατί η διακοπή του ELA θα σημάνει την έξοδο της χώρας από το ευρώ και τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης για το υπόλοιπο της ευρωζώνης.
Χωρίς ELA δεν υπάρχουν ευρώ
Καθώς οι Έλληνες «οσμίζονται» το ενδεχόμενο εξόδου .....
.... της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την μετατροπή των καταθέσεών τους, τις οποίες απέκτησαν με πολύ κόπο, σε δραχμές, θα σπεύσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες.
‘Έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας, ικετεύοντας για ευρώ ώστε να πληρώσουν τους καταθέτες. Η  ΤτΕ θα λάβει τις εγγυήσεις, θα προχωρήσει σε «κούρεμα» και θα διοχετεύσει τα ευρώ στις τράπεζες μέσω του ELA. Αυτή είναι η διαδρομή. Η ΤτΕ θα δώσει ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους θα τα διοχετεύσουν στους Έλληνες καταθέτες που θα περιμένουν στην ουρά για να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες «ξεμένουν» από ευρώ μόνο αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να δικαιολογήσει τη διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον μηχανισμό ELA.
H ΕΚΤ έχει ήδη σταματήσει τη χρηματοδότηση προς 4 ελληνικές τράπεζες, οπότε το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα στους Έλληνες καταθέτες και τα ευρώ του είναι ο ELA.
Χωρίς ELA δεν υπάρχουν ευρώ! Πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η ΕΚΤ είχε απειλήσει την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας ότι θα διακόψει την πρόσβασή της σε ευρώ. Άρα αυτό είναι ένα γεγονός που ενδέχεται να επαναληφθεί.
Πότε μπορεί η ΕΚΤ να «κλείσει» τον ELA;
Ανατρέχοντας στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η πιθανότητα χρεοκοπίας μιας μεγάλης τράπεζας οδήγησε την ΕΚΤ στο να απειλήσει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη φυγή καταθέσεων από τα ιδρύματα της χώρας, θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι οι τράπεζες δεν είναι υγιείς; Μάλλον όχι.  Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο είναι ότι η ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών, εξαρτάται 100% από την ένεση ρευστότητας ύψους 65 δισ. ευρώ, που αποτελεί μέρος όσων προβλέπει το μνημόνιο. Η συμφωνία δηλαδή που ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλεί «μνημόνιο της βαρβαρότητας».
Αυτά τα 65 δισ. είναι ο μόνος λόγος που οι ελληνικές τράπεζες έχουν μια πιθανότητα να θεωρηθούν υγιείς. Χωρίς τα 65 δισ. δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ισχυριστεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δανείζει σε υγιή τραπεζικά ιδρύματα και δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΚΤ να εξουσιοδοτήσει την ΤτΕ ώστε να δανείζει μέσω του ELA.
Έτσι οδηγούμαστε απευθείας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το μνημόνιο και τις ελληνικές εκλογές. Θα ήταν εξαιρετικά εύκολο για την Άγκελα Μέρκελ και την παρέα της στο Βορρά να δρομολογήσουν μια παύση της λειτουργίας του ELA, στην περίπτωση που οι Έλληνες ψηφοφόροι απορρίψουν το μνημόνιο μέσω της εκλογικής νίκης του Τσίπρα.
Από μία άποψη, το τηλεφώνημα της Μέρκελ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια αφορούσε ακριβώς αυτό.  Στην ουσία ήταν το ίδιο τηλεφώνημα που έγινε στον Ιρλανδό ομόλογο του κ. Παπούλια. Μόνο που οι Ιρλανδοί υπάκουσαν στις επιταγές της Γερμανίας.
Αυτή τη φορά η Γερμανίδα Καγκελάριος απευθύνεται στους Έλληνες. Και το μήνυμα αυτό είναι: “Ψηφίστε τον Τσίπρα και σταματώ τα ευρώ”. Ή με άλλα λόγια, η επιλογή Τσίπρα σημαίνει επιλογή αποχώρησης από την ευρωζώνη.
Βέβαια, οι Έλληνες μπορεί τελικά να επιλέξουν τον Αλέξη Τσίπρα και να καταγγείλουν το μνημόνιο και τελικά να παραμείνουν στο ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια  θα γίνουν Μαυροβούνιο! Ωστόσο οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μηδαμινές. Αν σταματήσει η λειτουργία του ELA, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή. Κι αυτό, σύμφωνα με την Μέρκελ, θα είναι μια επιλογή που θα έχουν κάνει οι ίδιοι οι Έλληνες. Ή τουλάχιστον έτσι θα «πουληθεί» στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το πρόβλημα της Μέρκελ είναι ότι οι Έλληνες έχουν ήδη διαγνώσει τον κίνδυνο, γι αυτό τρέχουν στις τράπεζες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους πριν από τη 17η Ιουνίου.
Ένα μπλοκάρισμα του ELA αυτή τη στιγμή θα ήταν μια παράλογη πράξη από την πλευρά της Γερμανίας.
Σε μια τέτοια περίπτωση Μέρκελ και ΕΚΤ δεν θα δρούσαν προς το συμφέρον της ευρωζώνης. Σίγουρα πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Αλλά αυτός είναι και ένας τρόπος να κατηγορήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και να κρυφτεί πίσω από τους κανόνες της ΕΚΤ.
Με αυτή την τακτική η Άγκελα Μέρκελ ρίχνει το μπαλάκι στους Έλληνες ψηφοφόρους, ώστε να φανεί ότι δεν τους έδιωξε η ίδια από το ευρώ, αλλά το αποφάσισαν μόνοι τους.
Η απόφαση που αφορά τι θα συμβεί με τον ELA και την ΤτΕ  αποτελεί την πιο σημαντική στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, τονίζει ο αρθρογράφος του Business Insider.
Αλλά και για την ίδια τη Μέρκελ το δίλημμα είναι εμφανές, καθώς αν τελικά αποφασίσει να αφήσει σε λειτουργία τον ELA, τότε καθιστά πολύ εύκολο για τους Έλληνες να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και πιο πιθανό να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Το διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μια μαζική φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες θα οδηγήσει σε ανάλογες καταστάσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Το χάος που θα προκληθεί από το ελληνικό bank run και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, θα οδηγήσει σε τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ, έκδοση ευρωομολόγων και μαζικές ενέσεις ρευστότητας στις παγκόσμιες χρηματαγορές από τις κεντρικές τράπεζες. Τότε πολύ σύντομα οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν όχι να πυροδοτούν μπαζούκας αλλά πολυβόλα και πυραύλους τόμαχοκ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: