Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΑ


ΤΟ ΒΛΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΡΟΓΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ.
Του Γιάννη Παπαδημητράκη
Οι κάτοικοι ου Βλάτους όπως και όλη η Κρήτη αιφνιδιάστηκαν από την αεροπορική επιδρομή των Γερμανών. Ο ουρανός πάνω από το χωριό σκεπάστηκε τις πρωινές ώρες από παντός είδους αεροπλάνα και ανεμόπτερα που πυροβολούσαν από ψηλά οδεύοντας προς Καστέλλι και Μάλεμε. Ένας από τους δρόμους τους ήταν και ο ουρανός του Βλάτους μια που είναι διαχρονικά αεροδιάδρομος από και προς την Αφρικανική Ήπειρο. Οι χωρικοί παρακολουθούσαν από τις κορυφές του χωριού το θέαμα των αλεξιπτωτιστών που έπεφταν πάνω από το Καστέλλι. Την επόμενη έπεσαν στην περιοχή Βλάτους ορισμένες βόμβες ειδικά στην θέση Μύλοι και Ξεροπεράματα.
Τότε ο άμαχος πληθυσμός απεσύρθη έξω από το χωριό στην θέση Λαγκός και Καρυδάκι, ενώ όσοι είχαν όπλα πήραν θέσεις στις γύρω πλαγιές για ενδεχόμενη ρήψη αλεξιπτωτιστών. 
Το πρωί της 24ης Μαίου σχηματίστηκε ομάδα από τις γύρω περιοχές και πέρασε την περιοχή Μεσαυλίων και Φλωρίων και χτύπησε άγημα με Γερμανούς μοτοσικλετιστές που όδευαν προς Κάνδανο.
Κατέστρεψαν μια ομάδα από 15-20 μηχανών και συνέλαβαν τελικά επτά αιχμαλώτους τους οποίους πέρασαν το απόγευμα από το Σάσαλο ενώ διανυκτέρευσαν το βράδυ στο Βλάτος με κίνδυνο για το χωριό. Εκεί τους έκλεισαν σε ένα ελαιοτριβείο μέχρι την επομένη που τους παρέλαβε ο σταθμός χωροφυλακής από το Κούνενι.
Στην ομάδα των μεσαυλίων και Φλωρίων έλαβαν μέρος και ορισμένοι Βλαθιανοί που διέθεταν όπλα. Πέραν του Μ.Κουκουράκη που έλαβε μέρος στην μάχη τραυματίστηκε ο Αν. Τακτικάκης από το Βλάτος καθώς και ο Μιχ.Παπαδάκης από την Ρογδιά..
Όταν ήρθε και η σειρά των λοιπών Εννιαχωριανών, έγινε έντονη κινητοποίηση της περιοχής για αντίσταση. Ωστόσο η Κάνδανος βρισκόταν στις φλόγες και στην υπόλοιπη Κρήτη, έπεφτε το ένα μέρος μετά το άλλο....

Δεν υπάρχουν σχόλια: