Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ......



...για Επιβολή του Τέλους Παρεπιδημούντων 
Σύμφωνα με το Ν. 339/76, οι δήμοι και οι Κοινότητες δύνανται να εισπράττουν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, ποσοστού σήμερα 0,5% επί του μισθώματος κλίνης. Το εν λόγω τέλος, βαρύνει το διαμένοντα πελάτη, αναγράφεται επί των εκδιδομένων αποδείξεων και εισπράττεται από τον εκμισθωτή (άρθρο 6 παρ. 3 του Ν. 1080/1980). Στο Ν. 339/76 ορίζονται συγκεκριμένοι δήμοι και Κοινότητες στις οποίες επιβάλλεται υποχρεωτικά από το νόμο το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων (Εγκ. Υπ. Εσωτ. 51311/22- 6-1976). Στους λοιπούς Δήμους και Κοινότητες της χώρας, κατηγορία στην οποία υπάγεται και ο Δήμος Κισάμου, το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων μπορεί να επιβάλλεται κατόπιν αποφάσεως του δ ημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου (άρθρο 6 παρ. 2 Ν. 1080/80). Για τη νόμιμη επιβολή του τέλους, πρέπει απαραίτητα να βεβαιώνεται στην απόφαση του Συμβουλίου ότι λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης προκαλούνται σε βάρος του Δήμου ή της Κοινότητας δαπάνες καθαριότητας και φωτισμού ή προκύπτει ανάγκη εκτέλεσης έργων για την αντιμετώπιση των σχετικών με την τουριστική κίνηση προβλημάτων. Εάν δεν περιέχεται η συγκεκριμένη βεβαίωση στην απόφαση του Συμβουλίου, η επιβολή του τέλους είναι παράνομη (ΣτΕ 2486/93 ι ικ 1994 σελ. 1384, ΣτΕ 3389-90 /87 ΝοΒ 1990 σελ. 740).
Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση Δ.Σ. πρέπει να ληφθεί μέχρι 30 Ιουνίου του έτους, προκειμένου να ισχύσει η εφαρμογή της από 1 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Σε διαφορετική περίπτωση, το τέλος ισχύει από τη μεθεπόμενη χρονιά.
Δεδομένου ότι τα προηγούμενα έτη, κατά τα οποία ο Δήμος Κισάμου δεν εισέπραττε το τέλος παρεπιδημούντων, οι δαπάνες που απέρρεαν από την αυξημένη τουριστική κίνηση της περιοχής καλύπτονταν από ιδίους πόρους, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση χρεών και δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας του Δήμου ν’ αντεπεξέλθει πλέον στις εν λόγω δαπάνες, προτείνω όπως εισηγηθείτε στο Δ.Σ. την επιβολή του τέλους παρεπιδημούντων του Ν. 339/76.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ ΑΡΓΥΡΩ
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να αποφασίσουν σχετικά.
Στο σημείο αυτό της συνεδρίασης τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής Πατεράκης Μιχαήλ και Παρτσαλάκης Αντώνιος αποχώρησαν από την αίθουσα συνεδριάσεων με την αιτιολογία ότι έχουν έννομο συμφέρον (είναι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων) και δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στην συζήτηση του εν λόγω θέματος.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ -43-
Η Οικονομική Επιτροπή αφού άκουσε τον Πρόεδρο και είδε το άρθρο 72 παρ 1ζ του Ν. 3852/10 μετά από διαλογική συζήτηση
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ (κατά πλειοψηφία)
Εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο την επιβολή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, σε ποσοστό 0,5% στο μίσθωμα κλίνης ενοικιαζόμενου δωματίου, διαμερίσματος, χώρου ή θέσεως σε οργανωμένη κατασκήνωση (Camping) και στο μίσθωμα κλίνης ξενοδοχειακής επιχείρησης κάθε λειτουργικής μορφής (ξενοδοχείων, motel, bungalows, ξενώνων και
επιπλωμένων διαμερισμάτων), και κάθε κατηγορίας.
Επισημαίνεται ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνεται μέχρι το τέλος του Ιουνίου και ισχύει από 1ης Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Ο κ. Σταθάκης Θεόδωρος ψηφίζει ΟΧΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: