Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ UNESCO ΤΑ ΜΙΝΩΙΚΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ


Του Σωτήρη Μεταξά
Το "κόλπο γκρόσο" για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco ετοιμάζονται να κάνουν φορείς της Κρήτης, παρακάμπτοντας τα προβλήματα που παρουσιάζει ο φάκελος του μινωικού ανακτόρου με ένα ... τρικ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κρήτη "εγκαταλείπει" την προσπάθεια για την ένταξη, μεμονωμένα, της Κνωσού στην Unesco και συντάσσει νέο φάκελο με τίτλο "Μινωικός Πολιτισμός", στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα σημαντικότερα μνημεία του μινωικού πολιτισμού που εντοπίζονται στο νησί, δηλαδή, η Φαιστός, η Ζάκρος και ο αρχαιολογικός χώρος Μαλίων, με την Κνωσό βεβαίως να δεσπόζει στην κορυφή της σχετικής λίστας. Αρμόδιοι παράγοντες που επεξεργάζονται το φάκελο με κωδικό όνομα "Μινωικός Πολιτισμός" εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, καθώς τα ...
....  προβλήματα δόμησης που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του μινωικού ανακτόρου και ουσιαστικά αποτελούν τροχοπέδη στην ένταξη του μνημείου στην Unesco, ενδεχομένως περάσουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο φάκελος δεν θα επικεντρώνεται μονάχα στο ανάκτορο αλλά στο σύνολο των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού.
Είναι γεγονός, πως κανένα ιστορικό ή φυσικό μνημείο της Κρήτης δεν είναι ενταγμένο στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Και το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα οδυνηρό, καθώς ο μοναδικός Μινωικός πολιτισμός και συγκεκριμένα ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, στερείται της αναγνώρισης που του αρμόζει στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εξαιτίας συγκεκριμένων διαδικασιών για τη διαμόρφωση του ευρύτερου χώρου επισημαίνει στο prismanews ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρος Ινιωτάκης. Το τεχνικό επιμελητήριο που "σήκωσε" το βάρος της σύνταξης του φακέλου για τη Σπιναλόγκα, βγάζει από το συρτάρι την υπόθεση της Κνωσού.
Καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα της UNESCO να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές οδηγίες που έχει εκδώσει, προκειμένου να προωθηθεί η ένταξη της Κνωσού, είναι επιβεβλημένο όλοι οι τοπικοί φορείς να συνεργαστούν στενά με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα αρμόδια τμήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ., αλλά και με την τοπική κοινωνία για να αντιμετωπίσουν από κοινού όλες τις αντιξοότητες που υπάρχουν προκειμένου να διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να προετοιμαστεί σωστά ο φάκελος υποψηφιότητας που θα υποβληθεί στην UNESCO τονίζει ο κ.Ινιωτάκης και συμπληρώνει οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αν όλα γίνουν όπως πρέπει η UNESCO θα αποδεχτεί το αίτημα και η Κνωσός θα λάβει τη θέση που της αρμόζει στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θεωρούν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις να υποβληθεί υποψηφιότητα της Κνωσού για το μνημείο στην Unesco καθώς τα κριτήρια είναι αυστηρά και το ... Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει! Εν τούτοις, για να υποστηριχθεί μια νέα υποψηφιότητα ενώπιον της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η οποία λαμβάνει την τελική απόφαση για την εγγραφή ή όχι ενός μνημείου στον κατάλογο, θα πρέπει να πληρούνται μια σειρά προκαθορισμένων και αυστηρών προϋποθέσεων, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές οδηγίες, οι οποίες απαιτούν όχι μόνο την υποβολή ενός πλήρους φακέλου για την τεκμηρίωση της μοναδικότητας και της εμβέλειας ενός μνημείου, αλλά και την εξασφάλιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης για την προστασία και συντήρηση του, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: