Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΠΑΛΙΟ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟ....


Στις 4 Ιουλίου του 2011 ο δήμαρχος κ. Δερμιτζάκης παράτυπα και με πονηρό τρόπο, χωρίς καμία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου χορήγησε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ιδιώτη στην περιοχή Ελαφονήσι «περιοχή η οποία βρίσκεται εντός του τόπου κοινοτικής σημασίας του δικτύου Natura 2000, τόπος εξαιρετικής ομορφιάς και οικολογικής σημασίας». Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τους Δήμους, είχε ξεκινήσει την εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για να προστατευτεί η ομορφιά και η μοναδικότητα της περιοχής. Εχει ολοκληρωθεί 2 χρόνια τώρα και σήμερα εκκρεμεί η υπογραφή της από τον υπουργό Περιβάλλοντος. Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη δεν αναγνωρίζεται από την πολιτική ηγεσία του τόπου όπως και από τη Δημοτική Αρχή και δεν υπογράφεται για να επιτρέψουν στα ιδιωτικά συμφέροντα να καταστρέψουν αυτό τον τόπο ακόμα περισσότερο. Η ειδική μελέτη επιτρέπει την ήπια ανάπτυξη μόνο στον Φορέα Διαχείρισης, δηλαδή στους Δήμους Καντάνου - Σέλινου και Κισάμου. Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συστήσουν Φορέα Διαχείρισης για να προστατεύσουν την περιοχή και να ασκήσουν αυτοί μόνο ήπια τουριστική ανάπτυξη με την κατασκευή δύο μη μόνιμων κατασκευών διαστάσεων 4Χ5 για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και τοποθέτηση σε μικρές συστάδες ομπρελών, οι οποίες συνολικά δεν θα υπερβαίνουν τα 500 + 500 τ.μ.
Ο δήμαρχος αγνόησε τα παραπάνω και αποφάσισε κρυφά να χορηγήσει άδεια σε ιδιώτη στην καρδιά της περιοχής Natura και στην είσοδο της δημοτικής καντίνας! Χωρίς ντροπή ο δήμαρχος στο υπόμνημα που έχει καταθέσει στο Δικαστήριο υποστηρίζει εν ψυχρώ το ιδιωτικό συμφέρον με πάθος τονίζοντας ότι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη είναι ελλιπής και ο Δήμος δεν θα υποστεί καμιά οικονομική καταστροφή, αλλά οικονομική βλάβη θα υποστεί μόνο ο ιδιώτης! Ευτυχώς το Δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το υπόμνημα του δήμαρχου και του ιδιώτη.
Οταν διαπιστώσαμε την αυθαιρεσία του δήμαρχου αποφασίσαμε σύσσωμη η αντιπολίτευσης να αντιδράσουμε, κάναμε το πρώτο βήμα φέρνοντας το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου και ζητήσαμε από τον δήμαρχο να ανακαλέσει την απόφαση και να ακυρώσει την παράνομη λειτουργία του καταστήματος.
Ο δήμαρχος αρνήθηκε να ανακαλέσει την άδεια και με τη βοήθεια κάποιων δημοτικών συμβούλων στήριξαν την παρανομία και οδήγησαν μάλιστα την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να μείνει σιωπηρή και με τη βοήθεια του προέδρου να μην πάρει τελικά απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για ακύρωση της άδειας. Με αποτέλεσμα να λειτουργεί η παράνομη καντίνα όλο το καλοκαίρι του 2011 με τεράστιο οικονομικό όφελος εις βάρος των δημοτικών συμφερόντων.
Είμαστε υποχρεωμένοι ως αντιπολίτευση, αλλά και με την ιδιότητα των κατοίκων του Δήμου μας, να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον. Προσφύγαμε στο τριμελές Πρωτοδικείο Χανίων και ζητήσαμε την ακύρωση της απόφασης του δήμαρχου. Μας δικαίωσε το Δικαστήριο και με την απόφαση 38/2012 διέταξε τη Δημοτική Αρχή να ανακαλέσει και να ακυρώσει την άδεια λειτουργίας του καταστήματος, πράγμα που έγινε με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Ηταν μια σημαντική νίκη της αντιπολίτευσης και στέλνει ένα μήνυμα στον δήμαρχο ότι δεν μπορεί να αυθαιρετεί καταστρέφοντας περιοχές που φέρνουν πλούτο στον Δήμο μας, όπως είναι η περιοχή Βουλισμένη - Ελαφονήσι και να αγνοεί το δημόσιο συμφέρον προς όφελος του ιδιωτικού.
Για τον δήμαρχο η απόφαση αυτή είναι Βατερλό γιατί με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνη αποδείχθηκε η αυθαιρεσία του και ότι η χορήγηση της αδείας ήταν πράξη παράνομη και αυθαίρετη που έβλαπτε τα δημοτικά συμφέροντα. Ο δήμαρχος, συμφωνα με τον νόμο, πρέπει να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δήμου με πολιτικές αποφάσεις και όχι να τα υπηρετεί κάτω από την πίεση των δικαστικών αποφάσεων όπως έγινε στο Λαφονήσι. Ο δήμαρχος καλείται να αποκαταστήσει την οικονομική και την περιβαλλοντική βλάβη που υπέστη ο Δήμος από την παράνομη λειτουργίας του καταστήματος.
Στέλλα Αλφιέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: