Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ PIATTA FORMA


Το 1908 αποφασίστηκε η ανέγερση της νέας Δημοτικής Αγορά Χανίων. Ως κατάλληλος χώρος επιλέχτηκε ο μεγάλος προμαχώνας Piatta Forma στο μέσο της νότιας πλευράς του περιβόλου. Είχε ήδη από το 1903 αποφασιστεί από την Κρητική Πολιτεία η κατεδάφιση των οχυρώσεων και η παραχώρησή τους στο Δήμο. Αιτία ήταν η πραγματική και ψυχολογική καταπίεση των κατοίκων από την ύπαρξη των τειχών, η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της παλιάς πόλης και η ενοποίησή της με τη νέα και η ικανοποίηση των ορέξεων κάποιων οικοπεδοφάγων της εποχής, που έβλεπαν το τεράστιο αυτό "φιλέτο" στο κέντρο της πόλης σαν ξερολούκουμο (πρώτος ο πολιτικός Μ.Κούνδουρος, που έκτισε το μεγάλο συγκρότημα στην οδό Χάληδων, σήμερα Πινακοθήκη).
Η φωτογραφία του 1908, μάλλον του Περικλή Διαμαντόπουλου, δείχνει ακριβώς την κατεδάφιση των δυο χωμάτινων επιπρομαχώνων San Giovanni,και Santa Maria, πάνω από τον προμαχώνα Piatta Forma. Τα προϊόντα των καθαιρέσεων ρίχτηκαν και μπάζωσαν την τάφρο με αποτέλεσμα μια πρώτη ενοποίηση χώρου. Ο ισχυρής κατασκευής προμαχώνας βέβαια σώζεται σχεδόν ακέραιος σε ύψος 10-12 μέτρα κάτω από την Αγορά, η οποία "πατεί" πάνω του. Η φωτογραφία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τρόπους, που χρησιμοποιούνται, τις ενδυμασίες και τη στάση των ανθρώπων, εργαζομένων, επιβλεπόντων, εμπλεκομένων και απλώς περίεργων σε μια στιγμιαία αποτύπωση, που γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, όταν "τεμαχίσεις" τη φωτογραφία.
ΜΙΧ. ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: