Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

Την Τρίτη θα βρίσκονται στην Κίσαμο και θα παρουσιαστεί η μελέτη του καινοτόμου έργου του Μουσείου Μουσικών Κρήτης, που θα γίνει στις Λουσακιές, από την κ. Ειρήνη Λουτσάκη επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παρά τις δυσκολίες η μελέτη προχωράει κανονικά, αλλά και η κ. Λουτσάκη έχει ήδη μαζέψει πολύ υλικό για να ξεκινήσει τις μελέτες της.... ξεκινώντας όπως είναι γνωστό από εδώ...Κουνέλης - Κουτσουρέλης - Ναύτης - Τσέγκας, κλπ!
Το δε φωτογραφικό υλικό που έχει βρεθεί είναι απίστευτο.... καλή συνέχεια! 

Υ.Σ Η κυρία Λουτσάκη έχει την δύναμη να αλλάξει λίγο την κατάσταση στην γειτονιά μας. Φυσικά το επιχείρημα είναι δύσκολο και ήδη τα "στοιχεία" της δολιοφθοράς, αναρωτιούνται γιατί στις Λουσακιές και όχι στα Χανιά ; Αυτός λοιπόν πρέπει είναι ο πρωταρχικός στόχος μας τώρα, μιας και όλοι ξέρουμε πόσο πίσω έχουμε μείνει σαν Επαρχία σε όλα τα θέματα...κι ας είναι η περιοχή μας ο πρωτεργάτης των πάντων....Διαφύλαξη της ιδέας αλλά και συνάμα προσπάθεια υλοποίησης της !

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευχης εργο να γινει ενα μουσειο για την παραδοσιακη μουσικη της Κρητης και οχι μονο ενα αλλα σε καθε νομό ένα, οπως ειχα προτεινει το 2009 λιγο πριν ανακινηθει το συγκεκριμενο θεμα.
Προσωπικα διαφωνω με τον τιτλο-θεμα :ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ
Θα ηταν σωστοτερο να αναφερεται στην παραδοσιακη μουσικη γενικα, αλλωστε υπονοειται οτι η μουσικη εκτελειται απο προσωπα και απευθυνεται σε προσωπα.
Ετσι μαλιστα υποτιμαται και ο ρολος του χορευτη που ειναι αυτος που απευθυνεται ο μουσικος στην παραδ.μουσικη, δεν ειναι αυτοσκοπος και αυτοικανοποιηση το παιξιμο του μουσικου αλλά εντασσεται σε μια παναρχαια και συνεχιζομενη ανα τους αιώνες λειτουργια παρε-δωσε με το διασκεδαζομενο και χορευτη και κακως τεινουμε τελευταια να αναδεικνυουμε μονο το μουσικο και σε καποιες περιπτωσεις να τον ειδωλοποιουμε!!!
Κατα δευτερον, εφοσον βλεπουμε οτι σχετικα ευκολα βρισκονται χρηματα για τετοιους σκοπους, μηπως παραλληλα θαπρεπε το γρηγοροτερο να διασωσουμε οσο το δυνατον περισσοτερες μαρτυριες απο ανθρωπους που σχετιζονται με το αντικειμενο, να γινει ευρυτερη ερευνα για κειμηλια και οτιδηποτε αλλο αφορα την παραδοσιακη μας μουσικη περαν αυτων που καλως εχουν γινει εως τωρα;; Ετσι θα αποφυγουμε στρεβλωσεις, αγκυλωσεις, μονοπλευρες θεωρησεις και αλλα φαινομενα που τεινουν να αλλοιωσουν και να φθειρουν το αληθινο προσωπο της μουσικης μας κληρονομιας!!!

Γ.Β.