Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ


..που πάει να δημιουργηθεί στην Κίσαμο.
Ευχής έργο να γίνει ένα  μουσείο για την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης και όχι  μόνο ένα αλλά σε κάθε νομό ένα, όπως είχα προτείνει το 2009 λίγο πριν ανακινηθεί το συγκεκριμένο θέμα.
Προσωπικά διαφωνώ με τον τίτλο-θέμα:ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ
Θα ήταν σωστότερο να αναφέρεται στην παραδοσιακή μουσική γενικά, άλλωστε υπονοείται ότι η μουσική εκτελείται από πρόσωπα και απευθύνεται σε πρόσωπα. 
Έτσι μάλιστα υποτιμάται και ο ρόλος του χορευτή που είναι αυτός που απευθύνεται ο μουσικός στην παραδοσιακή μουσική, δεν είναι αυτοσκοπός και αυτοϊκανοποίηση το παίξιμο του μουσικού αλλά εντάσσεται σε μια πανάρχαια και συνεχιζόμενη ανά τους αιώνες λειτουργιά πάρε-δώσε με το διασκεδαζομενο και χορευτή και κακώς τείνουμε τελευταία να αναδεικνύομαι μόνο το μουσικό και σε κάποιες περιπτώσεις να τον ειδωλοποιουμε!!!
Κατά δεύτερον, εφόσον βλέπουμε ότι σχετικά εύκολα βρίσκονται χρήματα για τέτοιους σκοπούς, μήπως παράλληλα θα πρεπε το γρηγορότερο να διασώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μαρτυρίες από ανθρώπους που σχετίζονται με το αντικείμενο, να γίνει  ευρύτερη έρευνα για κειμήλια και οτιδήποτε άλλο αφορά την παραδοσιακή μας μουσική πέραν αυτών που καλώς έχουν γίνει ως τώρα;; Έτσι θα αποφύγουμε στρεβλώσεις, αγκυλώσεις, μονόπλευρες  θεωρήσεις και αλλά φαινόμενα που τείνουν να αλλοιώσουν και να φθείρουν το αληθινό πρόσωπο της μουσικής μας κληρονομιάς!!!
Γ.Β

Υ.Σ Ο Γ.Β γνωστός μας, είναι άνθρωπος που προσπαθεί όσο κανένας άλλος να διατηρήσει την μουσική μας παράδοση στο νομό ...και η άποψη του είναι πάντα σεβαστή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: