Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗ-ΡΟΥΚΑΚΑ -ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ -ΚΙΣΑΜΟΣ



Πόνημα ιδιαίτερης αξίας και σημασίας είναι το βιβλίο 'Του Κόσμου Κρήτη - Ρουκάκα - Χρυσοπηγή Σητείας, Κίσσαμος' του κοντοχωριανού μου Γιώργη Πευκιανάκη. 
Πνεύμα ανήσυχο και συνάμα δημιουργικό και από τη φύση του ασυμβίβαστος αλλά βαθυστόχαστος, ο συγγραφέας  προχωρεί θαρρετά και με το βιβλίο του αυτό στήνει 'γέφυρες' γεωγραφικές, ιστορικές, θρησκευτικές και κοινωνικές. 
Με κεντρικό σκηνικό τον τόπο που γεννήθηκε και τον τόπο που επί χρόνια  φιλοξενεί τη δημιουργική και δραστήρια ζωή του, το έργο  αυτό του Γιώργη Πευκιανάκη, απλώνεται και αγκαλιάζει  ολόκληρη την Κρήτη.
Αρχίζοντας από τη  Μυθολογία και τους  Μινωικούς χρόνους, προχωρεί στην Ελληνορωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, την Αραβοκρατία και Βενετοκρατία και φθάνει στην Τουρκοκρατία όπου κάνει μια πιο μεγάλη στάση. Εκεί αναφέρεται σε πρόσωπα και γεγονότα που, όπως είναι φυσικό, ο απόηχός τους ...
... φθάνει μέχρι τις μέρες μας. Έτσι, από τον Δία, την Αθηνά, την Ευρώπη και τον Μίνωα, προχωρεί στον Βιτσέντζο Κορνάρο και τον Θεοτοκόπουλο για να καταλήξει στον πιο πρόσφατο ήρωα του χωριού του, τον Μάρκο τον Ρουκακιανό που για ειδικούς λόγους εμένα με συγκίνησε ιδιαίτερα. 
Ο Μάρκος καταπιεσμένος από τον Τούρκο αλετριβιδιάρη Αραμαντάνη, που δεν του ’δινε το ανάλογο λάδι για τα μεροκάματα που έκανε στο λιοτρίβι του, με πρόσχημα ότι του χρωστούσε, τον πυροβόλησε και τον κούτσανε! Και η ιστορία αυτή που με διαφορές μορφές επαναλαμβάνεται μέχρι και σήμερα, έγινε τότε δημοτικό τραγούδι, αυτό είχε τότε τη θέση των σημερινών μέσων ενημέρωσης!   
«Ο Μάρκος ο Ρουκακινός με τον Αραμαντάνη, το λάδι εμοιράζανε ποιος ήθελα το πάρει 
-Άφες Αγά το λάδι μου να ζήσω τα παιδιά μου και για τα γρόσα τα εκατό δεν είν’ η ανθρωπιά μου 
- Δε σου το δίνω ωρέ Ρωμιέ το λάδι να το πάρεις γιατί θα πα το καυκηστείς πως είσαι παλικάρι...».
Όμως το βιβλίο συνεχίζει τη διαδρομή του σε όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη περνώντας από τις  Κρητικές επαναστάσεις στην απελευθέρωση και την Κρητική Πολιτεία, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Νίκο Καζαντζάκη.
Βέβαια, ιδιαίτερα, το βιβλίο στέκεται στη γενέτειρα του  Πευκιανάκη, τη Ρουκάκα και τον τόπο που ζει τώρα και πολλά χρόνια την Κίσαμο, με  αναφορές σε πρόσωπα, γιορτές, πανηγύρια και παραδόσεις των δυο τόπων.
Όμως, το βιβλίο είναι ατέλειωτο. Στις 432 σελίδες του, επεκτείνεται και στα γύρω   χωριά της Ρουκάκας και της Κισάμου, ενώ κάνει αξιόλογες αναφορές στα παραδοσιακά επαγγέλματα και τις αγροτικές ασχολίες. Ιδιαίτερες καταγραφές, που αποτελούν μια σημαντική πραγματεία, γίνονται  για την ελιά και το λάδι και όλες τις δουλειές που συνδέονται με την καλλιέργεια και το άλεσμα του καρπού.
Και το βιβλίο τελειώνει με αναμνηστικές φωτογραφίες  από γιορτές και παρέες στη Ρουκάκα και την Κίσαμο. Δεν  νομίζουμε όμως πως τελειώνει η όρεξη του Γιώργη Πευκιανάκη για το επόμενο. Το περιμένουμε.
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: