Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η ΣΟΥΠΕΡ ΔΟΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ...


...........η ανάπτυξη αναζητείται!
Γράφει ο Νίκος Μουντάκης
Που θα πάνε τα χρήματα της σούπερ δόσης των 44 δισ. και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της αξιοποίησής τους, είναι το κομβικό ερώτημα που απασχολεί τις τελευταίες μέρες έγκριτους οικονομολόγους, αναλυτές και απλούς πολίτες.  Όλοι θέλουν να αποκρυπτογραφήσουν τις αποφάσεις της τρόικας, να δουν τις διαθέσεις των πολιτικών και να διαμορφώσουν άποψη, αν με τα χρήματα αυτά ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση.
Έχει κατ'αρχήν ξεκαθαρίσει, ότι τα χρήματα δεν θα πάνε στην ανάπτυξη, δηλαδή σε μέτρα που θα μπορούσαν να τονώσουν τα εισοδήματα, την παραγωγή και τις επενδύσεις. Είναι γνωστό ότι θα διατεθούν στις τράπεζες για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους και στους πιστωτές του Δημοσίου.
Το Ελληνικό εισόδημα όμως θα είναι πιο φτωχό, με τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους να ασφυκτιούν, όπως προβλέπει ο καθηγητής Γ. Βαρουφάκης.
Κι αυτό διότι και με την έγκριση της δόσης, η Ελλάδα θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Χωρίς νέες επενδύσεις (ποιος θα διακινδυνεύσει τα χρήματά του;), με άνοιγμα στα δημόσια έσοδα (ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος), με κλινικά νεκρό τον ιδιωτικό τομέα (με ζήτηση στο ναδίρ και υπέρμετρη φορολογία), παρά την επιμήκυνση και τη νέα δόση των 44 δισ. ευρώ το ελληνικό εισόδημα θα είναι πιο αδύνατο από σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει τις ίδιες μαύρες τρύπες και ο κ. Σαμαράς θα κληθεί να απαντήσει, πού έχουν οδηγήσει όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα μας.
Ακόμη περισσότερο που τα χρήματα της δόσης δεν θα δοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, θα είναι δεσμευμένα. Θα πάνε κυρίως στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα στους πιστωτές του Ελληνικού Δημοσίου.
Ένα ελάχιστο κομμάτι θα πάει στο Ελληνικό Δημόσιο, την ώρα που με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, έχει μειωθεί το ΑΕΠ κατά 20 δισ. ευρώ.
Εύλογη η απορία, από πού θα έρθει η ανάπτυξη, για να ξεπεραστούν τα σημερινά προβλήματα, αλλά επί αυτού κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να μας διαφωτίσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: