Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΩ ....


..... εγώ το πτυχίο μου, από το Πολυτεχνείο Κρήτης (όπου επέλεξα....
να σπουδάσω) ή από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο οποίο κάποιος "έξυπνος" Τροικανός θέλει να "ενσωματώσει" το Πολυτεχνείο; Κι αλήθεια γνωρίζουν οι άνθρωποι που προωθούν τη "συγχώνευση" του Πολυτεχνείου με το Πανεπιστήμιο, ότι πρόκειται για δυο διαφορετικά ιδρύματα, για δυο εντελώς διαφορετικούς ακαδημαϊκούς προσανατολισμούς; 
Γνωρίζει άραγε ο "ευφυής" νους που θέλει να συγχωνεύσει πανεπιστήμιο και πολυτεχνείο πως δύσκολα διοικείται ένα ανώτατο ίδρυμα που έχει τμήματα σε 3 διαφορετικούς νομούς (αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων). Κι αλήθεια γνωρίζει κανείς τη ρήση του του Ουγκώ "Όποιος ανοίγει την πόρτα του σχολείου,κλείνει μια φυλακή" («Celui qui ouvre une porte d'école, ferme une prison»); 
Γιατί (για όποιον δεν το ξέρει) στα Χανιά ανοίγει μια υψηλής ασφάλειας φυλακή (στην Αγιά Κυδωνίας), την ώρα που η τοπική κοινωνία παρακολουθεί ανέμελη το κλείσιμο του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο η πόλη το "προίκισε" με μεγάλη ακίνητη περιουσία, οικόπεδα, ιστορικά κτίσματα (όπως η παλιά Γαλλική Σχολή) μα τώρα για λόγους οικονομίας θέλουν να το κλείσουν. 
Την ίδια ώρα όπως μετέδωσε από την .....
....  εκπομπή της "Αντιρρήσεις" στη Νέα Τηλεόραση, η δημοσιογράφος Κατερίνα Πολύζου: "....τη παραίτησή τους υπέβαλαν στο Υπουργείο Παιδείας τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου, μετά από μία ακόμα αποτυχημένη απόπειρα σύγκλησης του Συμβουλίου, προκειμένου να γίνουν εκλογές, αφού η διαδικασία παρεμποδίστηκε από κάποιες ομάδες "φοιτητών".
(Ερώτηση: Γιατί δεν γίνεται κ.Πρύτανη η ψηφοφορία ηλεκτρονικά, όπως κάνουν και τα άλλα ιδρύματα της χώρας;). 
Η Νέα Τηλεόραση στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει: 
"... εντείνεται η ανησυχία φοιτητών και καθηγητών, αφού -όπως υποστηρίζουν- η διαδικασία θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, όπως και σε άλλα ΑΕΙ. Το "ακέφαλο" του Ιδρύματος μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα δραματικές εξελίξεις, αφού δεν αποκλείεται να υπάρξει συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και υποβάθμιση του Πολυτεχνείου, από ανεξάρτητη Ακαδημαϊκή οντότητα, σε Τμήμα του Ιδρύματος στο Ηράκλειο".
Στο ίδιο ρεπορτάζ υπάρχει και μια παρέμβαση Καθηγητών του Ιδρύματος, που ζητούν: 
"Το Πολυτεχνείο Κρήτης να διασφαλίσει τη θέση του στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης έστω και την ύστατη ώρα"με τα παρακάτω λόγια: 
Όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των μεγαλύτερων και αρχαιότερων εξ αυτών, όπως το Εθνικό Καποδιστριακό και το Αριστοτέλειο, αλλά και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίου Ιδρύματος και μπαίνουν πια στη νέα εποχή, έτοιμα να διαπραγματευτούν τη θέση τους στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας από θέση ισχύος. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως σε όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια επελέγησαν για το Συμβούλιο, ως εξωτερικά μέλη, διακεκριμένες προσωπικότητες μεγάλης εμβέλειας, προσδίδοντας στα Ιδρύματα αυτά περαιτέρω αίγλη και κύρος. 
Το δικό μας Ίδρυμα, το Πολυτεχνείο Κρήτης, έχει ήδη φθάσει σε οριακό σημείο. Τα διαδικαστικά προβλήματα που επικαλείται η Διοίκηση για τη μη δρομολόγηση της διαδικασίας εκλογής Συμβουλίου του Ιδρύματος, έχουν ήδη λυθεί από τη νομοθεσία, τις σχετικές εγκυκλίους αλλά και την πρακτική που εφαρμόστηκε στα άλλα πανεπιστήμια. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής με δεδομένη την λήξη της ήδη παρατεταμένης θητείας της πρυτανείας στις 31-12-2012. Η συνεχιζόμενη αστάθεια στο Πολυτεχνείο Κρήτης και η αβεβαιότητα για το μέλλον του βλάπτει όλα τα μέλη της Πολυτεχνικής Κοινότητας, αλλά και την κοινωνία γενικότερα.
Ο κίνδυνος συγχώνευσης ή καλλίτερα ενσωμάτωσης του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως Πολυτεχνική Σχολή, είναι πλέον μεγάλος και ορατός. Η καθυστέρηση του να συντονίσουμε το βηματισμό μας με τα άλλα πανεπιστήμια απειλεί να μας καταστήσει τον πλέον αδύναμο κρίκο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εν όψει μάλιστα των αλλαγών στον χωροταξικό χάρτη της, που έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Παιδείας έως το τέλος του έτους. Αν παραμείνουμε ουραγοί στις εξελίξεις, οι αποφάσεις πλέον θα μας επιβάλλονται χωρίς να έχουμε καν τη δυνατότητα να τις συνδιαμορφώσουμε.
Το Ίδρυμα για το οποίο όλοι μοχθήσαμε ώστε να το αναδείξουμε στο ζηλευτό επίπεδο που έχει φθάσει, που αποτελεί το καμάρι των Χανιωτών και κόσμημα για την Κρήτη, οφείλουμε, όλοι όσοι πονάμε τη δουλειά μας και αγωνιούμε για το μέλλον του, να το βοηθήσουμε να βρει το δρόμο του ακολουθώντας τις εξελίξεις.
Οι διαδικασίες εκλογής Συμβουλίου του Ιδρύματος πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν να είναι πολύ αργά !
Μίνως Γαροφαλάκης, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχ. & Μηχ. Υπολογιστών
Βασίλης Διγαλάκης, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχ. & Μηχ. Υπολογιστών
Νίκος Καλογεράκης, Καθηγητής, Τμήμα Μηχ. Περιβάλλοντος
Μάρκος Παπαγεωργίου, Καθηγητής, Τμήμα Μηχ. Παραγωγής & Διοίκησης
Γιώργος Σταυρουλάκης, Καθηγητής, Τμήμα Μηχ. Παραγωγής & Διοίκησης
Σταύρος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχ. & Μηχ. Υπολογιστών
Διονύσης Χριστόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Μηχ. Ορυκτών Πόρων
Την ίδια ώρα κορυφαίοι ΝΕΟΙ Έλληνες επιστήμονες έχουν ήδη φύγει για να εργαστούν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ενώ κάποιοι άλλοι εξαφανίζονται με άδειες άνευ αποδοχών ή τις γνωστές ως " sabbatical". Κι η χώρα μένει με τους συνδικαλιστές (Μπαλασόπουλους, Φωτόπουλους) και λοιπά κοινωνικά ρημάδια.... για να προχωρήσει στην ανάπτυξη.
 ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ -ΧΑΝΙΑ (BLACKCAT.HANIA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: