Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΔΥΣΤΥΧΩΣ...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
Στην είσοδο του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (πρώην Νομαρχιακό Μέγαρο), εργαζόμενοι έχουν αναρτήσει πανό, στο οποίο αναγράφεται ένα από τα πλέον γνωστά αποφθέγματα του Γερμανού δραματουργού, σκηνοθέτη και ποιητή Μπέρτολτ Μπρεχτ: 
«Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου...»
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν εργαζόμενοι στον Δημόσιο, τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση, στα Χανιά και αλλού, (άξιοι και μη άξιοι, εργατικοί και “λουφαδόροι”, προσληφθέντες νόμιμα ή από το “παράθυρο”), θεωρούν ότι εκείνοι αποτελούν τον αντίστοιχο “Εβραίο”, “κομμουνιστή” ή “τσιγγάνο”, σε μια προσπάθεια να βρουν ερείσματα εντός της -αλληλοσπαρασσόμενης, δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις, και σκληρά δοκιμαζόμενης- ελληνικής κοινωνίας.
Αν, πάντως, αυτό όντως ισχύει δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή απλά δεν έχουν καμία συναίσθηση της πραγματικότητας στον τομέα της εργασίας και όσων συμβαίνουν σε αυτόν τα τελευταία χρόνια ή απλά λειτουργούν εκ του πονηρού, σε μία δύσκολη, ομολογουμένως, στιγμή για τους ίδιους.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οφείλουν να γνωρίζουν ότι η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η ημιαπασχόληση, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι -μη νόμιμες- περικοπές των δώρων και των επιδομάτων και άλλα τέτοια.....
. όμορφα ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα εδώ και αρκετά χρόνια. Όχι σε όλες τις επιχειρήσεις, προφανώς. Αλλά σε πολλές. Και η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει.
Ταυτόχρονα, ισχύει και η -καθημερινή- αξιολόγηση. Δεν αποδίδεις; Δεν είσαι ικανός; Λουφάρεις; Περνάς από το Λογιστήριο. Με συνοπτικές διαδικασίες. “Το μοναστήρι να είναι καλά και από καλογέρους...”
Εν κατακλείδι: Επί σειρά ετών, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον Δημόσιο, τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση -πλην των συμβασιούχων- έχοντας την ασφάλεια της μονιμότητας και της... μη αξιολόγησης, αγρόν ηγόραζαν, εν πολλοίς, όταν στον ιδιωτικό τομέα γίνονταν... πράματα και θάματα, με αποκορύφωμα την κρίση των τελευταίων τριών ετών, αποτέλεσμα της οποίας είναι η εκτίναξη της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα.
Τώρα, πλέον, που βάλλονται και οι ίδιοι, που νιώθουν να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους -χωρίς καν προηγουμένως να υπάρξει ένας στοιχειώδης διαχωρισμός του προσωπικού και μία αντικειμενική και αδιάβλητη διαδικασία αξιολόγησής του για να καταστεί δυνατή η απολύτως αναγκαία ανασυγκρότηση της παραπέουσας Δημόσιας Διοίκησης- αναζητούν “συμμάχους” εντός της κοινωνίας.
Κατανοητό. Μόνο που οι “συμμαχίες” δεν “χτίζονται” από τη μια μέρα στην άλλη...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

οι εργαζομενοι στο δημοσιο απο το 1870 -ισως και πιο νωρις- αποτελουν σκαδναλο σαυτη τη χωρα... αν το δει κανεις ιστορικα ολες οι πτωχευσεις μας εχουν αιτια αυτο ακριβως, οπως και τα υπερβολικα κρατικα εξοδα και τις αναθεσεις εργων!!!
το τι "γλεντι" εγινε και εν πολλοις γιενται ακομα στο δημοσιο τομεα το ξερουμε και δεν το λεω γιατι ποτε δεν εισπραξα ενα σεντ απο το δημοσιο
πολλες φορες το παραδεχονται και οι ιδιοι
αλλά
τη στιγμη που ξεροντας οτι μας κρατανε απο το λαιμο οι δανειστες και τα διεθνη κονσορτιουμ που βρισκονται πισω απ'τις πολιτικες μαριονετες εμεις προχωραμε σε απολυσεις ;;; αφου ετσι κ ιαλλιως φευγουε ναπο το δημοσιο χιλιαδες υπαλληλοι καθε μερα και καθε μηνα γιατι να απολυθουν 2.000 και να γινει της πουτανας το καγκελο;;;
ηδη απο το 2010 συμφωνα με το Μανιτακ ηπροχθες στο καναλι της Βουλης εχουνε ελλατωθει απο 995.000 το 2009 σε 760.000 σημερα
(δημοσιου, συμβασιουχοι και δεκο)

θα επρεπε καθε βδομαδα να ειμαστε ενημεροι αφου μας ενημερωνουν για τα ασχημα με αριθμους, για το ποσοι ειναι οι υπαλληλοι και που θελουμε να τους παμε...
ποσοι απολυονται και ποσοι μενουν;;
ποσοι εκτακτοι ποσοι μονιμοι
ποσοι αναπηροι ποσοι υγιεις
ποσοι φευγουν στα 45 και ποσοι στα 67;;
τοσα κομπιουτερ πια δε γιενται;;
δημος ταδε τοσοι
υπουργειο ταδε τοσοι
ΟΣΕ τοσοι
δλδ που ειναι το δυσκολο;;;;;;;;
γαμω τα μυαλα τους