Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΞΕΡΕΤΕ..

...ότι υπάρχουν επίσημα τέσσερις κωμοπόλεις στην Κρήτη με το όνομα Καστέλλι!
Καστέλλι Κισσάμου, Καστέλλι Κόφινα, Καστέλλι Μοιρών και Καστέλλι Πεδιάδας.
... ότι η οκά (μονάδα βάρους) ήταν ίση με 1,2829 χιλιόγραμμα, και υποδιαιρούνταν σε 400 δράμια, πολλαπλάσιά της ήταν το καντάρι που ήταν ίσο με 44 οκάδες και το τσέκι που ήταν ίσο με 4 καντάρια.
... ότι το αρχικό φρούριο του Καστελλιού ήταν πολύ μικρό απέναντι από την Ένωση και το έκτισε ο Ερρίκος Πεσκατόρε το 1204, ήταν ένα από τα 15 φρούρια που έφτιαξαν οι Γενουάτες!
... ότι ο Αγαμέμνονας επιστρέφοντας από την Τροία πέρασε από την Πολυρρήνια για να προσφέρει θυσία, αλλά πριν την τελειώσει του έκαψαν τα πλοία και αναγκάστηκε να φύγει αφήνοντας την θυσία μισοτελειωμένη. Από τότε, όταν γίνεται ταραχώδης θυσία, λέγεται κρητική θυσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: