Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΙΝ


Θέατρο -πολιτισμός στην Κίσαμο                      
Κατά μια έννοια δεν μπορούμε να προσδιορίσαμε την κρίση, αν αφήνει ανέγγιχτες τις ψυχές μας . 
Στη μικρή μας πολιτεία χειμώνα καλοκαίρι, υπάρχει και δραστηριοποιείται αρκετός κόσμος, από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, τα πανηγύρια και τις άλλες εορτές, τις αποκριάτικες παρελάσεις ως τα πασχαλινά Ωσανά.
Ξεχωριστές βέβαια πνευματικές εκδηλώσεις είναι π.χ οι παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και τόσες άλλες με ποικίλο περιεχόμενο κυρίως του Φιλολογικού Συλλόγου.
Οι θεατρικές παραστάσεις εντάσσονται στις κορυφαίες εκείνες, αφού ως γνωστόν από την Αρχαιότητα το Θέατρο θεωρείται –όχι το όποιο θέατρο- παιδαγωγός του λαού όπως τα σχολεία τα «γυμνάσια» παιδαγωγός των παίδων.
Υπό την αιγίδα του Φιλολογικού Συλλόγου Κισαμικός, το ερασιτεχνικό θεατρικό σχήμα Κίσάμου, «Πρόβα τετραώρου» παρουσίασε  το θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα Σέρζι Μπελμπέλ «Μια στιγμή Πρίν».
Αξίζουν κάθε έπαινο οι ηθοποιοί αλλά και οι άλλοι συντελεστές της παράστασης. Μια συλλογική δουλειά πολλών ανθρώπων, με παράλληλες δραστηριότητες που από αγάπη για το θέατρο και πολύ εργασία φθάνουν, άλλοτε λιγότεροι, άλλοτε περισσότεροι σένα ζηλευτό θα έλεγα επαγγελματικό επίπεδο λειτουργίας  παραστάσεων που δεν έχουν να ζηλέψουν. 
Ειδικά το έργο «Μια στιγμή Πριν» με αυτοτελείς ιστορίες παράλληλης φιλοσοφίας, είχε για τον θεατή πολλές διδακτικές προσεγγίσεις. Ιδιαίτερα στο ρόλο της Μητέρας ξεχώρισε η άψογη υποκριτική της Ηρώ Βερυκάκη σε θέμα πιο οικείο και συμπαθούς προβληματισμού.
Δυσκολότερος ο κεντρικός ρόλος της Κυρίας  Ινώ Γεωργακάκη: Τραγωδία και ψυχόδραμα με αρκετούς αποδέκτες στην εποχή μας. Θέλω να πιστεύω όχι και τόσο οικείο στην υπερβολή του.
Πολλοί καλοί και οι άλλοι ρόλοι των Ανδρέα Μπενετή, Σπύρου Παπά, Κώστα Σταθάκη και των χαριτωμένων κυριών Ρούλας Ποταμιάνου Βίκυς Ράπτη και Ιωάννας Μαραγκουδάκη.
Άλλοι σαράντα και πλέον συμπολίτες μας με τις όποιες δεξιότητες και κυρίως ως χορηγοί, οι μικροεπιχειρηματίες της πόλης μας, συνέδραμαν οικονομικά, ώστε ο Φιλολογικός να προσφέρει δωρεάν τις παραστάσεις, στο κατάμεστο κάθε βράδυ αμφιθέατρο του Δήμου. Σημαντική προσπάθεια αλληλεγγύης, βρεθήκαμε για να μοιραστούμε μια «ψυχαγωγία». Υπάρχουν αγαθά που δεν έχουν ανάγκη τα χρήματα. Ένα ευχαριστώ σε όλους.  
Άραγε υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες μας που δεν κατάλαβαν, ότι υποστηρίζοντας το εμπόριο και τις όποιες άλλες δραστηριότητες του τόπου μας, συμβάλλομε στη γενικότερη αναβάθμιση της οικονομίας και του πολιτισμού  μας; 
                      Κίσαμος- Απρίλης 2013-
                      Γ. Πευκιανάκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: