Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΦΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ


                                         Φώτης Αναγνωστάκης 
 (η φωτογραφία αυτή βρίσκεται στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Θερίσου)
Ο Φώτης Αναγνωστάκης καταγόταν από τα Χαρχαλιανά Κισάμου. Ήταν διμοιρίτης του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού με συμμετοχή σε πολλές ένοπλες συγκρούσεις με τους Γερμανούς στην κατοχή και με τις ένοπλες δυνάμεις τους κράτους και του παρακράτους, στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Διακρίνονταν για την συνειδητότητα, το αδαμάντινο ήθος και τη σεμνότητά που τον έκαναν αγαπητό στο αγωνιστικό του περιβάλλον. Συνεπλάκη με ισχυρή δύναμη χωροφυλακής υπό τη διοίκηση του Λαζόπουλου στην ορεινή περιοχή Μεσκλών-Ζούρβας, στις 27 Ιούλη του 1948 και παρά την ηρωική, επί δύο ολόκληρες ώρες, άμυνά του δεν απέφυγε το θανατερό βόλι του αντιπάλου!
ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσθέτω ακόμα μερικά στοιχεία που γνωρίζω γι΄ αυτόν και χωρίς παρεξήγηση. Είναι αυτός που σκότωσε τον Ταγματάρχη Χωροφυλακής ΠΑΠΑΓΙΑΝΑΚΗ ντυμένος "παπάς". Σκοτώθηκε από Χωροφύλακες προδομένος από τους συντρόφους του και ενώ κατέβαινε από το βουνό για να παραδοθεί. Εμφύλιος γαρ. Ηρωας ο Αρης, και προδότης ο Τσακαλώτος, Ηρωας ο Αναγνωστάκης και προδότης ο Σαμουήλ. Ο κάθε καλόπιστος και ενημερωμένος ιστορικά αναγνώστης ας βγάλει τα συμπεράσματα του

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Είπαμε την ιστορία την γράφουν οι πολίτες....