Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ .....;;;;;

Στην Αυστραλία ζει και ο τελευταίος από αυτούς που ήξεραν με το νι και με το σίγμα την Ιστορία του Εμφυλίου στην Κίσαμο. Είναι 87 χρονών και μικρός δούλευε καφετζής σε γνωστό καφενείο του Τσαρσιού της δεκαετίας του 40΄. Φυγαδεύτηκε για Αυστραλία στις αρχές του 50' (αυτός ισχυρίζεται ότι τον απείλησαν για αυτό έφυγε) και έχει έλθει συνολικά 3 φορές στην Κίσαμο από τότε, δίχως όμως να αποκαλύψει την ταυτότητα του.
 Οι ιστορίες του δε για την περίοδο αυτή είναι οι γνωστές που ξέρουμε, αλλά με ποιο πολλές λεπτομέρειες μιας και όπως λέει, τα έζησε τα γεγονότα από πρώτο χέρι. Για τους παλαιότερους λέω ότι δεν είναι ντόπιος, αλλά από την Πελοπόννησο! Εγώ τον άκουσα για πάνω από 3 ώρες!!!
Για ποιο λόγο τα γράφω αυτά; Επειδή τον τελευταίο μήνα και επ' ευκαιρίας της μάχης της Κρήτης βγαίνουν πολλές ιστορίες για την περίοδο αυτή αλλά και απ΄αυτήν που ακολούθησε ..και όλες, μα όλες έχουν διπλή "ερμηνεία"!
Όπως φαίνεται κανείς δεν ξέρει την αλήθεια (ίσως δεν θέλει να την πει) για την περίοδο αυτή και αν κάποιος προσπαθήσει να την γράψει, σίγουρα θα βρεθεί απάντηση ενδεχομένως σκληρή....ότι είναι ψεύτικη ή καθοδηγούμενη! Είναι δε σίγουρο ότι όποιος διηγιέται- εξιστορεί τα γεγονότα εκείνης της εποχής τα λέει -όπως τον συμφέρει -όπως τα έχει ακούσει -όπως του τα είπαν, και σίγουρα κάτι βάζει παραπάνω ή κάτι στερεί από την αλήθεια.
Έτσι απλά λέω ότι καλό και πρέπον είναι, να τις ακούσουμε...όλες, μα μεγάλα παιδιά είμαστε και ξέρουμε να κρίνουμε πλέον και ανθρώπους αλλά και γεγονότα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: