Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ο ΜΕΓΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ...

.... ο ταπεινός, ο Χριστιανός
Έχει λεχθεί ότι κάποιοι άνθρωποι είναι σαν τα βουνά. Ενα τέτοιο ψηλό, πανύψηλο, βουνό υπήρξε ο πολυσέβαστος, πολυαγάπητος και πολύκλαυτος, με την πρόσφατη εκδημία του, παππούς Ειρηναίος. Κι αν στην ανάβαση των υψηλών βουνών κόβεται η ανάσα των ορειβατών, στην ανάβαση του όρους Ειρηναίος κόβεται η ανάσα και της Ιστορίας, κομμάτι πλέον αναπόσπαστό της και ο ίδιος.
Για την Κίσαμο και το Σέλινο, τα Χανιά και την Κρήτη, αλλά και προφανώς για την Εκκλησιαστική και Κοινωνική Ιστορία του τόπου, ο Ειρηναίος με το θεολογικό και κοινωνικό του έργο, τις διδασκαλίες του .......
..... και τις συγγραφές του, το παράδειγμα της ταπεινότητας και της ενεργητικότητάς του, το φιλανθρωπικό και αναπτυξιακό για τον λαό του έργο, απετέλεσε μια ψηλή κορυφή που πολλά χρόνια στο μέλλον θα προσπαθούμε να κατακτήσουμε για να ατενίσουμε όσα αυτός πρωτοπόρος και οραματιστής έβλεπε από νωρίς και αντλούσε έμπνευση για να υπηρετήσει την Πατρίδα, την Εκκλησία και το ποίμνιό του. 
Υπηρεσία προς την Πατρίδα ήταν όσα με την προσωπική του στάση απέναντι στους δυνάστες στην Κατοχή και στη Χούντα έπραξε και την Πατρίδα υπηρετούσε όταν ανέσυρε από τη λήθη ιστορικές επετείους και τους άγιους και ήρωες της ράτσας και μας αποκάλυπτε τη μαγεία, την ομορφιά και τη σοφία που κρύβεται στη λαϊκή παράδοση και στις κοινωνικές συνήθειες των απλοϊκών ανθρώπων των χωριών μας.
Με Ιδρύματα μελέτης του παρελθόντος μας, τόνωσε την εθνική μας αυτοσυνειδησία και  μας έμαθε τι πάει να πει Ελληνικότητα.
Υπηρεσία προς την Εκκλησία ήταν, όταν διακηρύσσοντας πως όταν ο λαός δεν πάει στις εκκλησίες, η Εκκλησία πρέπει να κατέβει στους δρόμους και τα πεζοδρόμια για να γνωρίσει τα πάθη, τα προβλήματα και τα βάσανά του και να προσπαθήσει να βρει τις απαντήσεις και τους τρόπους θεραπείας για να εξαλειφθούν οι αιτίες που τα προκαλούν. Και το έκανε με σύστημα και σοβαρότητα δημιουργώντας Ιδρύματα με παγκόσμιο κύρος και θεσμούς μελέτης των προβλημάτων της περιοχής, της εποχής και των ανθρώπων όπου γης. Μας έμαθε τι πάει να πει πραγματικός Ποιμένας.
Και δεν έμεινε μόνο στις διαπιστώσεις και τις διακηρύξεις, αλλά με έργα κοινωνικής παρέμβασης ξεπέρασε τα μέχρι τότε γνωστά πρότυπα φιλανθρωπίας και έδωσε νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στους νέους και τις νέες των επαρχιών μας να ψάξουν τη μοίρα τους, να αξιοποιήσουν ταλέντα και δεξιότητες, να σπουδάσουν και να μορφωθούν, να αποκτήσουν πίστη στις δυνάμεις τους και να αλλάξουν προς το καλύτερο το μέλλον τους και το μέλλον των χωριών τους. Ταυτόχρονα με ιδέες και πρωτοβουλίες του και υπό την εγγύησή του, ιδρύθηκαν εταιρείες που αξιοποιούν τα συγκριτικά οικονομικά πλεονεκτήματα του νησιού, αλλάζοντας τους ρυθμούς ανάπτυξής του. Μας έμαθε τι πάει να πει γνήσιος Ηγέτης και Οδηγητής.
Κι όλα αυτά, όχι με προτεταμένη τη ράχη του χεριού του για χειροφίλημα υποταγής, αλλά πάντα με την παλάμη ανάσκελα σε στάση επαιτείας για λογαριασμό των ταπεινών, των εμπερίστατων, των καταφρονεμένων και όχι μόνο αυτών. Ολων μας.
Ο Μέγας Ειρηναίος, ο ταπεινός, ο Χριστιανός. 
Παππούλη κατευόδιο. Με την ευγνωμοσύνη μας.  

Αντώνης Ελ. Σχετάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: