Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ...


..... αναγκών νερού άρδευσης των καλλιεργειών 
Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων προκειμένου να συμβάλει στην ορθολογική χρήση του νερού για την άρδευση των καλλιεργειών άρχισε να εκδίδει από τις 20/5/2013 και κάθε Δευτέρα μέχρι το τέλος της αρδευτικής περιόδου 2013 ‘Δελτίο αναγκών σε νερό άρδευσης των καλλιεργειών’. Στο δελτίο αναφέρονται οι ανάγκες σε νερό των κυριοτέρων καλλιεργειών (ελιά, εσπεριδοειδή και αβοκάντο) για την τρέχουσα εβδομάδα (κ.μ. ανά στρέμμα) στις διάφορες περιοχές του Ν. Χανίων, που το Ινστιτούτο διαθέτει μετεωρολογικούς σταθμούς. Η εκτίμηση των αναγκών γίνεται με τα κλιματικά δεδομένα και το φυτικό συντελεστή της καλλιέργειας και ο αριθμός δόσεων καθορίζεται από το τύπο του εδάφους.
Για την περιοχή π.χ. Νεροκούρου οι ανάγκες σε νερό της πορτοκαλιάς είναι 23 κ.μ./στρέμμα και πρέπει να δοθεί σε δύο (2) αρδεύσεις μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα (12 κ.μ/στρέμμα) γιατί η υδατοϊκανότητα του εδάφους στο βάθος του ριζικού συστήματος είναι μικρότερη από τα 18 κ.μ./στρέμμα. Αντίθετα για την ελιά στην ίδια περιοχή, που οι ανάγκες είναι 10 κ.μ./στρέμμα, η ποσότητα μπορεί να δοθεί σε μια (1) άρδευση (δόση).
Επισημαίνεται ότι η προτεινόμενες ανάγκες είναι ενδεικτικές και δεν αντικαθιστούν τις ανάγκες που εκτιμούνται σε συγκεκριμένους αγρούς με πραγματικά στοιχεία (σύσταση εδάφους, μικροκλίμα της περιοχής, κλπ). Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης της πληροφορίας του δελτίου οι αγρότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 28210-83442 και 28210-83443 τις εργάσιμες ώρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: