Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων & Ιστορικών Μνημείων του Υπουργείου Θρησκευμάτων & Εθνικής Παιδείας, που συντάχθηκε το 1946, στο Καστέλλι έγινε μια από τις μεγαλύτερες λεηλασίες στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.
Η αίθουσα των αρχαιοτήτων (Μουσείο) του Καστελλίου χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως κρατητήριο, χωρίς να φροντίσουν προηγουμένως να την κενώσουν. Κατά τη διενέργεια στρατιωτικών έργων στο Καστέλλι Κισάμου Χανίων πολλάκις ανευρίσκοντο αρχαιότητες, οι οποίες δεν παραδίδονταν στην αρμόδια ελληνική υπηρεσία.....γράφουν οι χθεσινοί Νέοι Ορίζοντες και έχουν ονομαστικό κατάλογο, βέβαια στην ορολογία της αρχαιολογίας, από τα κλεμμένα αντικείμενα της τότε συλλογής!

Όμως σε κάθε σπίτι ... από την Κίσαμο ως τα Φαλάσαρνα και από την Πολυρρήνια ως την Ρόκα, υπάρχει ένας ακόμα θησαυρός "ιδιωτικός" που περιμένει να εκτεθεί.... ή κάνω λάθος; Μήπως είναι ώρα και αυτά να έλθουν .. στο νέο μας μουσείο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: