Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΤΟΠΟΛΙΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΟΛΙΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τοπολίων 'Τα Τοπόλια', μετά από όσα ειπώθηκαν, διαδόθηκαν ή παρουσιάστηκαν στα M.M.E., με αφορμή τον βαρύ τραυματισμό της άτυχης κοπέλας πλησίον της σήραγγας Τοπολίων την 17/8/2013, θεωρεί αναγκαίο να καταγγείλει δημόσια και να ανακοινώσει τα ακόλουθα:
Το Τοπολιανό φαράγγι και οι οικισμοί γύρω από αυτό αποτελούν σημαντικό κομμάτι από την κληρονομιά της φύσης στο δυτικό τμήμα του Ν. Χανίων και ειδικότερα της Κισάμου.
 Η προσπάθειά μας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ως στόχο να αναδείξει τα αξιόλογα στοιχεία που θα προσελκύσουν επισκέπτες στην περιοχή και θα δώσουν πνοή ζωής στους οικισμούς που μαραζώνουν δημογραφικά και οικονομικά.
 Η προσπάθειά μας, όμως, αυτή φαίνεται ότι, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε απασχολήσαμε οιονδήποτε, δεν έτυχε ....
....της ίδιας αντιμετώπισης από άλλους, που εκμεταλλευόμενοι ένα τυχαίο περιστατικό, εντόπισαν ενδεχόμενα την ευκαιρία να προβληθούν χωρίς να γνωρίζουμε εάν υπάρχει και άλλη εξήγηση πίσω από αυτό.
Έτσι ξεκίνησαν 'να ενημερώνουν' απροσχημάτιστα ότι το Τοπολιανό φαράγγι πάντα θα αποτελεί κίνδυνο για τους διερχόμενους (αποσιωπώντας συνειδητά ότι επί έναν αιώνα περίπου διέρχονται από αυτό άνθρωποι και αυτοκίνητα χωρίς προβλήματα όπως και σε όλα τα άλλα φαράγγια) και άλλα 'σημαντικά και έξυπνα', απόρροια προφανώς των ειδικότερων γνώσεών τους ως γεωλόγοι, μηχανικοί, δασολόγοι, σεισμολόγοι, ορειβάτες, αναρριχητές, συγκοινωνιολόγοι ή και άλλες επιστήμες ή τέχνες που πιθανόν κατέχουν και εμείς αγνοούμε».
Στη συνέχεια ο Σύλλογος σημειώνει ότι «επί του προκειμένου ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης» και εξηγεί:
«Πρώτον: Εάν το φαράγγι αποτελεί κίνδυνο για διερχόμενους εξαιτίας της μορφής και της φύσης του, παρά τα έργα που θα γίνουν, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, τότε συμπερασματικά η μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης που εκπονήθηκε για τη διασφάλιση ακίνδυνης διέλευσης είναι για τα σκουπίδια και κατά συνέπεια κρίνεται απόλυτα αναγκαίο όσοι υποστηρίζουν μία τέτοια θεωρία να καταθέσουν δημόσια και εγγράφως, επιστημονικά τεκμηριωμένη, την άποψή τους, σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψουν ακόμα περισσότερες απορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Δεύτερον: Εάν το φαράγγι αποτελεί κίνδυνο για τους διερχόμενους εξαιτίας της ύπαρξης και βοσκής ζώων σε αυτό, παρά τα πραγματοποιηθέντα έργα και παρά τις ενέργειές μας για απαγόρευση βοσκής, τότε θα πρέπει η εκπροσωπούμενη από τοπικούς αξιωματούχους οργανωμένη Πολιτεία και έννομος τάξη να απαντήσει εγγράφως σε εμάς, αλλά και να ανακοινώσει δημόσια ότι αδυνατεί να εξαλείψει το φαινόμενο (όπως άφησαν να εννοηθεί όσοι υποστήριξαν ότι δεν είναι εφικτό να τεθούν πλέγματα σε όλα τα βουνά), ώστε να αναλάβουμε εμείς τη λύση του προβλήματος».
Καταλήγοντας το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί και «απαιτεί από όσους πρόθυμα ή εξ ανάγκης 'συνεντευξιάστηκαν' σε δελτία ειδήσεων και αλλού, καταθέτοντας 'εμπεριστατωμένες γνωμοδοτήσεις τους' για την επικινδυνότητα του φαραγγιού, αλλά και από τους αυτοδιοικητικούς επαΐοντες την έγγραφη προς εμάς και δημόσια μέσω του Τύπου απάντησή τους επί των τεθέντων ερωτημάτων - προτάσεων επισημαίνοντας ότι: α) Έχει ήδη δοθεί εξουσιοδότηση στους νομικούς μας συμβούλους να διερευνήσουν την ύπαρξη στοιχείων ποινικώς κολάσιμων πράξεων που τυχόν διεπράχθησαν και β) σε συνεργασία με τον Δήμο Κισάμου προωθείται η αξιοποίηση του Τοπολιανού φαραγγιού και η ανάδειξή του σε πολιτιστική κληρονομιά, δηλώνοντας παράλληλα κατηγορηματικά ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε το Τοπολιανό φαράγγι να γίνει χώρος βοσκής και 'κούρτες' 'προς τέρψιν' ορισμένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: