Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗ ΤΟΥ

Του Πάσχου Μανδραβέλη
«Μαύρη μέρα για τον πολιτισμό» χαρακτήρισε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων την περασμένη Τρίτη. Τότε, εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για κατάργηση περίπου διακοσίων οργανικών και προσωποπαγών θέσεων μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και αυτοτελών δημόσιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στην ανακοίνωσή τους μάλιστα παραθέτουν και τον κατάλογο των θέσεων που καταργούνται, για τις οποίες είναι «αποφασισμένες και αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη μαζί με όλους τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ ...
... και όλου του δημόσιου τομέα για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια, για να σταματήσει η πολιτική της διάλυσης της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού και κάθε δημόσιου αγαθού».
Στον κατάλογο αυτόν διαβάζουμε ότι υπήρχαν δύο θέσεις γυμναστών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ)· δύο θέσεις (μόνιμων) ραδιοτηλεγραφητών-ασυρματιστών τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ)· ένας φυσικοθεραπευτής (ΤΕ), ένας χημικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ίσως να πρόκειται για λάθος της κοινής υπουργικής απόφασης, αλλά με το ελληνικό Δημόσιο ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος: μπορεί πραγματικά να προσέλαβαν και χημικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)· μία θέση ΤΕ γεωργικών μηχανημάτων και αρδεύσεων· πάνω από δέκα θέσεις μόνιμων δακτυλογράφων (ΔΕ)· εργάτες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (υπάρχουν θέσεις και μόνιμων!), σχεδιαστές κ.ά.
Να σημειώσουμε ότι το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης έχει δύο θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) αγγελιοφόρων, προφανώς διότι δεν είμαστε μόνο απόγονοι μόνο του Σωκράτη και του Περικλή, αλλά και του Φειδιππίδη, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού έχει μία θέση «γενικών καθηκόντων» ΥΕ.
Να σημειώσουμε ότι συμπαραστάτης των αγώνων τους είναι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο οποίος δήλωσε ότι «οι μάσκες έχουν οριστικά πέσει. Κανένας πολίτης δεν πείθεται πλέον από τις ρητορείες περί αναδιάρθρωσης του Δημοσίου και καλύτερης κατανομής του προσωπικού... Ως ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουμε τους εργαζομένους στο ΥΠΠΟΑ στον δίκαιο αγώνα τους να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και τους διαβεβαιώνουμε εκ νέου ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναπροσλάβει όλους τους απολυθέντες καθώς στον πολύπαθο και ευαίσθητο τομέα του πολιτισμού δεν περισσεύει κανείς». Ούτε καν οι ασυρματιστές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: