Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η πρώτη εντύπωση που αποκτάς όταν αντικρίζεις το Ενετικό λιμάνι των Χανίων, είναι, ότι ομορφότερη εικόνα για πόλη είναι δύσκολο να ξαναβρείς αλλού στην Ελλάδα μας. Μαγική !!!!!
     Σωστά λοιπόν τα λόγια του επισκέπτη όταν είπε: «Το ενετικό λιμάνι των Χανίων είναι το τρυφερό καλωσόρισμα της πόλης:  εντυπωσιακό, εκτυφλωτικό, ρομαντικό, γαλήνιο, ευγενικό». Αυτά για τα Χανιά, όμως περίπου το ίδιο συμβαίνει και με άλλες πόλεις στην Κρήτη που αξιοποίησαν τα μνημεία των κατακτητών Βενετσιάνων, Αράβων, αλλά και Τούρκων, διαμορφώνοντας μια υπέροχη αισθητική του χώρου προς απόλαυση αλλά και το σπουδαιότερο για τους κατά ανάγκη εμπορικούς- τουριστικούς σκοπούς μας. Πόλεις, με τα λιθόστρωτα στενοσόκακα, με τα διατηρητέα μικρομάγαζα, τις καμάρες, τους φάρους, τα μισογκρεμισμένα...
... τείχη, τις βενετσιάνικες γειτονιές, τους τούρκικους μαχαλάδες, τα παλιά χαμάμ, αλλά και με το μεράκι των ιδιοκτητών, έδωσαν υπέροχες αντιθέσεις, που προσκαλούν- προσελκύουν τους τουρίστες αλλά και τους ντόπιους παραθεριστές.
      Βέβαια στις παραπάνω πόλεις βοήθησε πολύ και η υπάρχουσα κατάσταση, ότι δηλαδή τις βρήκανε- βρέθηκαν μισο-έτοιμες, και αυτοί που τις βρήκαν δεν τρελάθηκαν από πατριωτισμό ή αδιαλλαξία γκρεμίζοντας, αλλά διατηρώντας. Κάθε μια από όλες αυτές τις πόλεις ή και κωμοπόλεις (Ρέθυμνο- Σητεία- Ιεράπετρα ακόμα και το Ηράκλειο) κατάφερε και δημιούργησε σιγά - σιγά το δικό της ιστορικό σημείο ή αν προτιμάτε το δικό της ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  αναδεικνύοντας τα ήδη υπάρχοντα μνημεία.
Εμείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: