Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΚΡΙΤΩΝ ΗΡΩΪΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σας αποκαλούμε «αξιότιμο» καθώς εμείς σεβόμαστε τόσο τη θεσμική σας θέση, όσο και το πρόσωπό σας. Σε αντίθεση με εσάς που αρνείστε εδώ και μέρες να συναντηθείτε προσωπικά με τους θεσμικούς μας εκπροσώπους, παρά το γεγονός ότι είστε ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να συναντάτε τους τοπικούς φορείς προκειμένου να λαμβάνετε ιδία γνώση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα ακριτικά μας νησιά.
Η επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του Υ.Ν.Α (διά των συμβούλων σας κ.κ. Κρητικού και Ρήγα προς τον Αντιδήμαρχο Κυθήρων και το Δημοτικό Σύμβουλο Αντικυθήρων) ότι διακόπτεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με τον Πειραιά και την Κρήτη συνιστά ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ ενός «Κράτους» που ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ τους ακρίτες του. Δε γνωρίζουμε ποιοι «φωστήρες» σκέφθηκαν κάτι τέτοιο, αλλά θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ και ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ!!! 
Το νησί των Αντικυθήρων, το νησί του περιβόητου Μηχανισμού που αποσπά τα βλέμματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας εδώ και χρόνια, δεν έχει την πολυτέλεια να υποστεί περαιτέρω υποβάθμιση. Αρκετή υποστήκαμε με την κατάργηση της τοπικής μας Κοινότητας πριν λίγα χρόνια! Οι ηρωικοί ακρίτες κάτοικοι των Αντικυθήρων ΑΞΙΩΝΟΥΝ (και δεν επαιτούν) ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ για τους ακόλουθους λόγους:
1. Η σύνδεση με τον Πειραιά ......
.... είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ καθώς συνιστά το διοικητικό κέντρο του Νομού μας – ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ – και είναι έδρα όλων των διοικητικών υπηρεσιών με τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να συναλλασσόμαστε, ήτοι (ενδεικτικά):
·         Περιφέρεια/Αντιπεριφέρεια
·         Αποκεντρωμένη Διοίκηση
·         Δασαρχείο και Διεύθυνση Δασών
·         Δ.Ο.Υ. (η Δ.Ο.Υ. Κυθήρων καταργήθηκε πριν λίγους μήνες)
·         Πολεοδομία (τα Κύθηρα/Αντικύθηρα δεν διαθέτουν)
·         Εφορείες Αρχαιοτήτων (Προϊστορικών, Βυζαντινών, Νεοτέρων, κλπ)
2. Η σύνδεση με τον Πειραιά είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ καθώς εκεί διαμένουν εκατοντάδες Αντικυθήριοι που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να μεταβούν στο νησί μέσω Νεάπολης λόγω απόστασης και τεράστιου κόστους. Ίσως να μη γνωρίζετε σχετικά, αλλά σας πληροφορούμε ότι η Νεάπολη απέχει 370 χλμ από την Αθήνα και εκτός από τις τεράστιες δαπάνες μετάβασης πρέπει να πληρώνουμε και ξενοδοχείο καθώς το τοπικό πλοίο ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ αναχωρεί από εκεί στις 8 το πρωί και μόνο κάθε Δευτέρα. 
3.  Η σύνδεση με την Κρήτη (Κίσσαμος) είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ καθώς από εκεί διενεργείται κυρίως η τροφοδοσία του άγονου νησιού μας, το οποίο δεν διαθέτει ούτε φούρνο! Αυτό όμως μάλλον δεν σας το είπαν οι σύμβουλοί σας.
4. Η σύνδεση με την Κρήτη (Κίσσαμος) είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ καθώς εκεί διαμένει μεγάλος αριθμός Αντικυθηρίων, οικογένειες που αυτή τη στιγμή είναι μοιρασμένες στα δύο επειδή τα παιδιά με τη μάνα τους είναι στην Κρήτη και ο πατέρας τους στα Αντικύθηρα ή στα Κύθηρα!!! Μήπως θα του προτείνετε να πάει στην οικογένειά του κολυμπώντας;;
5. Η σύνδεση με την Κρήτη (Κίσσαμος) είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ καθώς εδώ και μήνες το νησί των Αντικυθήρων υπάγεται ηλεκτρολογικώς στη Δ.Ε.Η. Κισσάμου. Το καταλαβαίνετε;;; στη ΔΕΗ ΚΙΣΣΑΜΟΥ!!! ΠΩΣ θα έρθει το συνεργείο από την Κίσσαμο για να επισκευάσει τις πάρα πολλές βλάβες που έχουμε συχνότατα στο δίκτυό μας;; εκτός αν μας προτείνετε να περάσουμε το χειμώνα υπό το (ρομαντικό πράγματι) φως των κεριών!!!
Κύριε Υπουργέ,
Η συμπεριφορά σας απέναντι στο νησί μας και τους κατοίκους του, αλλά και στους θεσμικούς μας εκπροσώπους, είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Με τις αποφάσεις σας μας αναγκάζετε να γυρίσουμε 60 χρόνια πίσω!!! Η γραμμή του Πειραιά υπάρχει τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950… Το νησί μας είναι καταδικασμένο να ΠΕΘΑΝΕΙ μαζί με τους κατοίκους του εάν η μόνη σύνδεση είναι με τη Νεάπολη. Σας το έχουν θέσει όλοι οι φορείς και εκπρόσωποί μας: η Νεάπολη είναι χρήσιμη ως σύνδεση αλλά ΟΧΙ ΙΚΑΝΗ για τα Αντικύθηρα. Η καθημερινή σύνδεση των Κυθήρων με τη Νεάπολη είναι όντως απαραίτητη, αλλά τα Αντικύθηρα έχουν άλλου είδους ανάγκες και άλλους λιμένες μείζονος σκοπιμότητας, γεγονός που δεν δικαιούστε να αγνοείτε.

Τα τελευταία χρόνια, με τα σταθερά και υποδειγματικά δρομολόγια από/προς Πειραιά, Γύθειο, Νεάπολη, Κύθηρα και Κίσσαμο, το νησί μας άρχισε να βλέπει σημαντικά βήματα ανάπτυξης. Πρόσφατα έγιναν σημαντικές αγοραπωλησίες σε γη και παλαιές κατοικίες από κατοίκους του εξωτερικού που ΕΠΕΛΕΞΑΝ τα Αντικύθηρα για δεύτερη κατοικία τους.
ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΑΠΑΝΗΣΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ;;;
ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ;;;
Η τουριστική ροή προς το νησί μας αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως με ημερήσιες επισκέψεις από την Κρήτη, ενώ ευνοήθηκαν πολλές δραστηριότητες (π.χ. αρχαιολογικές ανασκαφές, πολύμηνες επιστημονικές δράσεις στον μοναδικό στην Ελλάδα Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων, κ.λπ.). Όλα αυτά έγιναν επειδή υπήρχε σταθερή και άψογη ακτοπλοϊκή σύνδεση των Αντικυθήρων τόσο με την Πελοπόννησο, όσο και – ΚΥΡΙΩΣ – με τον Πειραιά και την Κρήτη. Δεν σας ζητάμε κάτι παραπάνω από αυτό που μέχρι πριν 2 μήνες είχαμε, σας ζητάμε το αυτονόητο: ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΘΕΙ Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ!
ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ;
Οι Αντικυθήριοι ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ!
Οι Αντικυθήριοι ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ!
Θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια (ακόμα και ενώπιον της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς) Δικαιοσύνης, προκειμένου να διατηρήσουμε το δικαίωμά μας να κατοικούμε στον τόπο μας, το δικαίωμά μας στην παροχή σταθερής και απρόσκοπτης σύνδεσης με τον Πειραιά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, που δεν είναι παροχή πολυτέλειας από το Κράτος, αλλά συνιστά ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ που ΥΠΟΧΡΕΟΥΣΤΕ να μας παρέχετε. Ζητούμε να εφαρμόσετε το άρθρο 101 του Συντάγματος και δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι να το επιτύχουμε.
Με τιμή και αγανάκτηση,
Οι ηρωικοί ακρίτες κάτοικοι των ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
Αντικύθηρα, 7 Δεκεμβρίου 2013 – ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
1.         Πρωθυπουργό κ. Αντώνιο Σαμαρά.
2.         κ.κ. Αρχηγούς Κομμάτων στην Ελληνική Βουλή. 
3.         Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
4.         Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρό.
5.         Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δημήτριο Κατσικάρη.
6.         Βουλευτή κ. Κώστα Κατσαφάδο.
7.         Βουλευτή κ. Θεόδωρο Δρίτσα.
8.         Βουλευτή κ. Παναγιώτη Μελά.
9.         Βουλευτή κα. Μαρία Ρεπούση.
10.     Δήμαρχο Κυθήρων κ. Θεόδωρο Κουκούλη.
11.     Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.
12.     Μ.Μ.Ε.
Τηλ. Επικοινωνίας:
-       Στράτος Χαρχαλάκης: Πρόεδρος Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων (ΝΠΔΔ): 6944 320738
-       Διονύσιος Προγουλάκης, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων: 6944 380258
-       Ανδρέας Χαρχαλάκης, τ. Πρόεδρος της Κοινότητας: 6977 941965

Δεν υπάρχουν σχόλια: