Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕΡΟΣ ΙΙ

 Μερος ΙΙ  εδώ το 1ο Μέρος
Η ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Του Ιατρού Μιχάλη Μπονατάκη
Η στάση των συνδικαλιστικών φορέων απέναντι στο σκάνδαλο
Ο πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος αλλά και οι τοπικοί Ιατρικοί σύλλογοι ουδέποτε ασχολήθηκαν με το θέμα της υπερκοστολόγησης των φαρμάκων , με μοναδική φωτεινή εξαίρεση τον Ιατρικό σύλλογο Χανίων ο οποίος, με εισήγηση δική μου, εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ το 2010, με αποδέκτες την υπουργό Υγείας κα Ξενογιαννακοπούλου και την υπουργό Εμπορίου κα Κατσέλη, με το οποίο ζητούσε να σταματήσει η υπερκοστολόγηση των φαρμάκων με άμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που κατοχύρωνε νομοθετικά την ύπαρξη ΚΑΡΤΕΛ στο φάρμακο.
  Την ίδια αδιαφορία έδειξαν και τα σωματεία των ιατρών του ΕΣΥ στα οποία εκτός από τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μεγάλη επιρροή είχαν και έχουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
     Επώνυμοι συνδικαλιστές των κυβερνητικών ......
..... κομμάτων και της αριστεράς πρωτοστάτησαν στη κατασυκοφάντηση των γενοσημων φαρμάκων και τρομοκράτησαν τους ασθενείς ισχυριζόμενοι ότι τα γενοσημα είναι επικίνδυνα φάρμακα. Την απαράδεκτη αυτή τακτική μπορούμε να την ονομάσουμε ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ.

 Η στάση των κομμάτων και των ενεργών πολιτών
 Η θεματική ομάδα υγείας των Οικολόγων Πράσινων ασχολήθηκε με το θέμα, κατόπιν προσωπικής μου παρέμβασης και το 2009 και 2010, ο Ευρωβουλευτής των ΟΠ  Μιχάλης Τρεμόπουλος, κατέθεσε δυο επερωτήσεις στο ευρωκοινοβούλιο καταγγέλλοντας ως παράνομη και αντισυνταγματική την αγορανομική διάταξη 14/89 άρθρο 442 β η οποία επέβαλε την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα. Με τις επερώτησις αυτές ζητούσε την άμεση παρέμβαση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προειδοποιούσε για τις καταστροφικές επιπτώσεις της ληστείας που γινόταν σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κύριος Μπαρόζο σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος απάντησε ότι η κοστολόγηση των φαρμάκων σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών δείχνοντας έτσι την πλήρη αδιαφορία του για τα δικαιώματα των Ελλήνων ασφαλισμένων.
   Η θεματική ομάδα υγείας των ΟΠ επεξεργάστηκε  μια ολοκληρωμένη πρόταση για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος που εξασφαλίζει την ύπαρξη των αναγκαίων εσόδων για την χρηματοδότηση του συστήματος υγείας (ΕΟΠΥΥ) και φροντίζει για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 
  Η επεξεργασία του θέματος των τιμών των γενόσημων φαρμάκων, από την θεματική ομάδα υγείας, έδωσε την ευχέρεια στους ΟΠ να ζητήσουν την απελευθέρωση των τιμών των γενόσημων  από το 2009, πράγμα που θα είχε σαν αποτέλεσμα την ραγδαία μείωση των τιμών όλων των φαρμάκων στην Ελλάδα. Αυτό που προτείναμε είναι να εφαρμοσθεί η ίδια τιμολογιακή πολιτική με αυτήν που έχει η Σουηδία και η Αγγλία όπου πολλά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης έχουν μέχρι και σήμερα τιμές πέντε έως δέκα φορές φθηνότερες από την Ελλάδα.
  Επίσης ως θεματική ομάδα υγείας των ΟΠ υποστηρίξαμε την συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας και όχι της ονομασίας των φαρμάκων, για να σταματήσουν οι συναλλαγές των φαρμακευτικών εταιρειών με τους γιατρούς.
Παρ όλα αυτά οι ΟΠ  δεν ενέταξαν στις προτεραιότητες τους το θέμα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος παρά το ότι διέθεταν ολοκληρωμένες προτάσεις
Δεν μπόρεσαν να εκπροσωπήσουν στην βουλή και τούτο οφείλεται στην εσωστρέφεια που βάζει εμπόδια  στην μετεξέλιξη τους σε πρωταγωνιστή των πολίτικων εξελίξεων
Τα κυβερνητικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αυτά που πρωτοστάτησαν στην λεηλασία του ασφαλιστικού συστήματος και έχουν το θράσος να μιλάνε για μείωση των δαπανών και εξορθολογισμό την ώρα που με δικιά τους ευθύνη διαλύεται το ΕΣΥ, κλείνουν Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και έχουν στερήσει το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε τρια εκατομμύρια συμπολίτες μας
  Ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια δεν αναφέρθηκε στο θέμα της υπερκοστολόγησης των φαρμάκων ούτε μια φορά στο Ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και όταν ήλθε το θέμα στην Ευρωβουλή, αδιαφόρησε.Το ίδιο έκανε στις προεκλογικές τηλεοπτικές συζητήσεις όταν έθεταν το θέμα οι εκπρόσωποι των ΟΠ.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε την τακτική του λαϊκισμού και ενώ εμφανιζόταν ως υπερασπιστής της δωρεάν υγείας και των αξιοπρεπών συντάξεων δεν έκανε απολύτως τίποτα για να σταματήσει την ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων. Και τούτο διότι δεν ήθελε να θίξει τα προνομια του κλάδου των φαρμακοποιών ούτε να έλθει σε ρήξη με τους φαρμακοβιομηχάνους και κατ επέκταση με την μερίδα των γιατρών που απολάμβαναν σημαντικές παροχές από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Όμως ήλθε η ώρα της αλήθειας όταν κατατέθηκε πρόσφατα στην βουλή το νομοσχέδιο για την μείωση της τιμής των πρωτοτύπων φαρμάκων κατά 50% και με παράλληλη μείωση της τιμής των γενόσημων στο 65% της τιμής του πρωτοτύπου.Ο  ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε το σ.ν. αντί προτείνοντας μειώσεις της τάξεως του 10% εως 15%.
  Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ακολούθησαν την τακτική του Πόντιου Πιλάτου απέχοντας απο την ψηφοφορία.
  Όλοι γνωρίζουν ότι οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων έγιναν όλες με εντολές της τρόικας και κανένας δεν μπορεί να το αποδώσει σε πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Η κοστολόγηση του σκανδάλου των πανάκριβων φάρμακων
Από το 2000 μέχρι το 2010 η ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων από το ΚΑΡΤΕΛ φαρμάκων υπολογίζεται περίπου στα 20 δις (υπερκαστολόγηση 2 δις ετησίως). Όμως το σκάνδαλο στον τομέα της υγείας δεν περιορίζεται μόνο στο φάρμακο. Έχουμε παράλληλα την υπερκοστολόγηση των ιατρικών συσκευών και των αναλώσιμων υλικών στα νοσοκομεία, πάντα σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, με κόστος άλλα 2 δις περίπου ετησίως. Αν συνυπολογίσουμε και τις παράνομες συνταξιοδοτήσεις ψευδοαναπηρίας, τις συνεχόμενες συντάξεις μετά τον θάνατο των δικαιούχων κλπ τότε το συνολικό ποσό που επιβαρύνθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2000 έως το 2010 ξεπερνάει τα 40 δις.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: