Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Σημαντικό είναι το αρχαιολογικό έργο που συντελείται στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την ΚΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών μέσα από αποκαταστάσεις σπουδαίων Μνημείων του τόπου μας, όπως το θέατρο της Αρχαίας Απτέρας, οι πύργοι Ελληνιστικών τειχών της Αρχαίας Πολυρρήνιας, η ενετική έπαυλη και το ενετικό ελαιοτριβείο στο Καρύδι Βάμου, η Ι.Μονή Χρυσοσκαλίτισσας, αλλά και Ιεροί Ναοί του 14ου αιώνος σε πολλές περιοχές του Νομού.
Τις αρχαιολογικές έρευνες και τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης που ολοκληρώθηκαν τη χρονιά που πέρασε ή  βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόκειται να ολοκληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στα Χανιά από την ΚΕ’ ΕΠΚΑ και την 28ης ΕΒΑ
Όπως ανέφερε η διευθύντρια ΚΕ’ ΕΠΚΑ ....
.... και αναπληρώτρια διευθύντρια 28ης ΕΒΑ κα Αναστασία Τζιγκουνάκη, «παρά τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, την πίεση μέσα από τις δυσκολίες αυτές, τους μειωμένους μισθούς, τη διαθεσιμότητα κάποιων συναδέλφων μας, την υποστελέχωση, συνεχίζουμε με το ίδιο και ακόμη περισσότερο πάθος να προσπαθούμε να αποδώσουμε στις νέες γενιές την ιστορία τους, μέσα από την αναστήλωση, τη συντήρηση, τη μελέτη, την ανάδειξη και την προβολή των μνημείων του τόπου μας» .
Σύμφωνα με την κα Τζιγκουνάκη, σημαντικό, για την επίτευξη των στόχων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, είναι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) 2007 – 2013, στο οποίο είναι ενταγμένα σειρά από έργα, στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου αρμοδιότητας της ΚΕ’ ΕΠΚΑ και 28ης ΕΒΑ. Κάποια από αυτά ήδη ολοκληρώθηκαν, άλλα είναι σε εξέλιξη, ενώ όσον αφορά στον Νομό Χανίων, ξεκινούν τώρα
α) η “Αποκατάσταση Φρουρίου Φιρκά Χανίων – Β’ φάση” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα” β) τα έργα “Συντήρηση και Αποκατάσταση των  Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου και Αγ. Νέστορος στο Κατοχώρι Δ. Κεραμείων, Ν. Χανίων” και “Συντήρηση και Αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου στις Βούβες, Δ. Πλατανιά, Νομού Χανίων” στο πλαίσιο Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ). Ακόμα η μελέτη μόνιμης έκθεσης και εξοπλισμός Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων – Οργάνωση περιοδικής έκθεσης με τίτλο “Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από τον 19ο στον 21ο αιώνα: μία περιπετειώδης πορεία στον χώρο και στον χρόνο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: