Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΑΣΙΝΟΙ

 - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία
Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2014
Ως αποτέλεσμα μιας δημιουργικής και ουσιαστικής πανελλαδικής συνδιάσκεψης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2014, στην οποία συμμετείχαν τόσο στελέχη από τον χώρο των Πρασίνων, όσο και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημιακοί και ενεργοί πολίτες, ιδρύθηκε η κίνηση «ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία», που προετοιμάζει μια δυναμική, ευρεία, πράσινη, κοινωνική λίστα για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014.
Στόχος της κίνησης πολιτών δεν είναι να συμβάλει απλώς στην υπέρβαση της σημερινής κατάστασης στον οικολογικό πράσινο χώρο, αλλά να κινητοποιήσει ευρύτερες δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις, με σκοπό την πρόκληση ενός δημιουργικού κύματος ανατροπών που βγάζει από τα αδιέξοδα και οδηγεί σε αλλαγή θεσμών, πολιτικών, αξιών και ....
..... πρακτικών για αλλαγή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη οικονομία, η δημιουργία ποιοτικών και βιώσιμων θέσεων εργασίας, η προώθηση και εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η κοινωνική συνοχή, η προστασία του περιβάλλοντος, ο πολιτισμός και η παιδεία, η συμμετοχική δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η καινοτομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πώς όλα αυτά συναποτελούν μια νέα οραματική, αλλά ρεαλιστική, πολιτική και κοινωνική πρόταση είναι το κύριο μέλημα μας.
ΠΡΑΣΙΝΟΙ, διότι ανήκουμε στην πολιτική εκείνη οικογένεια που μίλησε έγκαιρα και με λογικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, με βαθιές αλλαγές στο αναπτυξιακό μοντέλο, με μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμών. Επιπλέον, υπάρχει δέσμευση ότι εάν η λίστα εκλέξει ευρωβουλευτές, θα ενταχθούν στην Ομάδα των Πράσινων.
Αλληλεγγύη, διότι η βαθιά κρίση δεν θα αντιμετωπιστεί με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, απολυταρχικό τρόπο, πρακτικές τιμωρίας ή με επιστροφή σε εθνικό ή προσωπικό απομονωτισμό, αλλά μέσα από μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. Με κοινή δράση, ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών και συνεργασία φορέων από τις χώρες της κρίσης, αλλά και σχέσεις αλληλεγγύης και δικαιοσύνης μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου, αλλά και στο εσωτερικό των κοινωνιών.
Δημιουργία, διότι πρέπει η Ελλάδα και η Ευρώπη να αλλάξουν και αυτό δεν θα γίνει με επιβολή από τα πάνω προς την κοινωνία, αλλά με ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών, με κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, με ουσιαστική ενίσχυση της δημοκρατίας, με αξιοποίηση καλών πρακτικών και συνεργασία με τα πιο δημιουργικά κομμάτια της κοινωνίας, με αλλαγές στο πολιτικό σύστημα ώστε να παράγει πολιτική και όχι διαφθορά, πελατειακές σχέσεις ή βαρβαρότητα.
Οικολογία, διότι η περιβαλλοντική και κλιματική κρίση συνδέεται με την οικονομική και κοινωνική κρίση και οι λύσεις πρέπει να συνδυαστούν με περιβαλλοντική υπευθυνότητα και οικολογική δικαιοσύνη για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Δεν μπορούμε στο δημοσιονομικό χρέος που έχουμε φορτώσει στα παιδιά μας, να προσθέσουμε και άλλο κλιματικό και περιβαλλοντικό.
Η συνδιάσκεψη δρομολόγησε τη Διακήρυξη της κίνησης, υιοθέτησε τα βασικά κείμενα της κοινής καμπάνιας των Πράσινων για τις ευρωεκλογές, συμφώνησε σε ένα σύνολο ονομάτων, με τα οποία θα γίνουν συζητήσεις μέσα στις επόμενες μέρες για να συμμετάσχουν στην ευρωλίστα, εξέλεξε την Γραμματεία της Κίνησης, δημιούργησε ομάδα εργασίας για την ολοκλήρωση μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες του σχεδίου προγράμματος, καθώς και ομάδα για την επικοινωνιακή πολιτική ενόψει των ευρωεκλογών.
Ποιο χώρο θέλουμε να εκφράσουμε
Εκείνο το σημαντικό, το πιο δημιουργικό, τμήμα της ελληνικής κοινωνίας – που δεν εκπροσωπείται σήμερα πολιτικά - το οποίο επιδιώκει να αλλάξει η χώρα και η Ευρώπη με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, δεν περιμένει κάποιον σωτήρα, αλλά παίρνει μέρος στις ουσιαστικές αλλαγές που συντελούνται από τα κάτω, από την κοινωνία των πολιτών.
Επιθυμούμε να εκφράσουμε το τμήμα της κοινωνίας που νιώθει εγκλωβισμένο ανάμεσα στις αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές που οδηγούν σε εξάντληση των αντοχών της κοινωνίας, καταστροφή της πραγματικής οικονομίας και διάλυση της κοινωνικής συνοχής και τον λαϊκισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αρνούνται οποιαδήποτε αλλαγή και στερούνται ρεαλιστικής αντιπρότασης και σχεδίου. Φιλοδοξούμε να εμπνεύσουμε το τμήμα αυτό της κοινωνίας που σήμερα παραπαίει μεταξύ οργής και κατάθλιψης και να καταστούμε εκφραστές μια εναλλακτικής, τρίτης στρατηγικής εξόδου από την κρίση. Βασικός όρος επιτυχίας μιας κοινωνικά δίκαιης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση των πολιτικών και μέτρων που χρειάζεται να εφαρμοστούν και αυτό είναι εφικτό μόνο μέσα από ένα ουσιαστικό και δομημένο διάλογο για τη διαμόρφωση ενός νέου Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου με τη συμμετοχή κοινωνικών και πολιτικών φορέων, της αυτοδιοίκησης και του Κοινοβουλίου. Χρειάζεται παράλληλα και ένα σχέδιο άμεσης δράσης, πράσινων κοινωνικών επενδύσεων και δημιουργίας εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς καινοτόμους τομείς, με κινητήρια δύναμη μικρομεσαίες και κοινωνικές επιχειρήσεις.
περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: