Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Η ΠΟΛΗ ΕΑΛΩ

Ένας Κισαμίτης στους τελευταίους υπερασπιστές της Πόλης 
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές που δεν αμφισβητούνται, πέντε καράβια με ισάριθμους καπετάνιους και χίλιους πεντακόσιους άνδρες, ξεκίνησαν από την Κρήτη για να βοηθήσουν τη Βασιλεύουσα που κινδύνευε και αυτοί συνέχισαν να μάχονται και μετά την πτώση όλων των πύργων και την παράδοση της Πόλης. Στο ένα καράβι, καπετάνιος ήταν Κισαμίτης όπως αναφέρεται και στο χειρόγραφο που βρέθηκε στη Μονή Βατοπεδιου του Αγίου Όρους.
………….Τὸ διαρμενον τοῦτο ἐπειδῆς ὁ ἀφέντης τοῦ ἦταν ἀνήμπορος, διὰ μεγάλα ταξείδια, τὸ ἀνάλαβε ὁ καπετὰν- Παυλὴς, ὁ Καματερός, ἀπὸ τὴν Κίσσαμο, παλαιὸς καραβοκύριος καὶ τοῦτος μὰ μὲ δίχως καράβια εἰς ἐτούτη τὴν περίστασι, ἐξ αἰτίας μιᾶς φοβερῆς τρικυμίας, ὅπου τὸν εἶχεν εὑρεῖ τὸν προηγούμενο χρόνο εἰς τὰ νερὰ τοῦ Τσιρίγου καὶ τοῦ ἔσπασεν οὖλα τοῦ τὰ πλοῖα. Ὁ Καματερὸς ἦταν τότες ἑβδομήντα πέντε χρόνων,..
Μιχάλης Μουντάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: