Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΥΜΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΠΟΥΣΑΣ

Πριν από μέρες διάβασα στο διαδίκτυο ότι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν αρμοδίως, τα μέλη γερμανικού συνεργείου κινηματογράφου  επειδή ήθελαν να γυρίσουν ταινία πορνό  ή σκηνές με γυμνό στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. 
Την 22-9-2014 επισκέφθηκα το νησί της Γραμπούσας μαζί με πολλούς τουρίστες και ανέβηκα στο κάστρο. Φθάνοντας στη ΝΔ  πλευρά διαπίστωσα ότι μια τουρίστρια είχε βγάλει τα ρούχα της (ήταν μόνο με τα εσώρουχα) και μια άλλη τη φωτογράφιζε με θέα το απέραντο γαλάζιο.
Αμέσως της έκανα την παρατήρηση λέγοντας της στα Αγγλικά ότι ο χώρος είναι ιστορικός και μνημείο της τοπικής μας ιστορίας, και αυτή της η εμφάνιση προσβάλλει την περιοχή μας και την Ελλάδα γενικότερα, ρωτώντας την αν στην πατρίδα της φωτογραφίζονται γυμνοί μπροστά στα ιστορικά τους μνημεία ενώ ταυτόχρονα της έκανα μια χειρονομία που υπονοούσε αν πηγαίνει καλά με το μυαλό της.  Η τουρίστρια δεν μου απάντησε ντύθηκε γρήγορα και απομακρύνθηκε με τη φίλη της. Θα μου πείτε και τι έγινε, για μένα όμως είναι το ίδιο σα να έβγαινε κάποια να φωτογραφιζόταν με τα εσώρουχα μπροστά στον Παρθενώνα ή τις Καρυάτιδες καθ’  όσον ο  χώρος αυτός κουβαλάει μεγάλο βάρος της τοπικής μας ιστορίας και της ιστορίας της επαρχίας μας. 
Και μου περνά μια σκέψη από το μυαλό. Αν υπήρχε κάποιος φύλακας εκεί,  σίγουρα αυτό δε θα συνέβαινε.
Μα τι λέω, εδώ δεν υπάρχουν φύλακες για τα Μουσεία, τη Ροτόντα στην Επισκοπή και αλλού που υπάρχουν αρχαιότητες, φύλακα για το κάστρο της Γραμπούσας θα βρούν. 
Αίσχος και ντροπή για τους φίλους μας τους Ευρωπαίους και για την κουλτούρα που κουβαλάνε.
Και για του λόγου το αληθές σας επισυνάπτω τη φωτογραφία που τράβηξα.
            Με εκτίμηση
   Μανόλης Σπανουδάκης
       Γερακιανά Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: