Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ

........ αποζημίωση των κτηνοτρόφων

Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, είχε  σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη με αντικείμενο  τις περικοπές που σημειώθηκαν στην εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων για το έτος 2013 (η οποία εισπράττεται το 2014) . Ο Μ.Βολουδάκης  εξέθεσε στον Υπουργό την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νομό Χανίων, όπου μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων έχει υποστεί πολύ σημαντικές περικοπές στην εξισωτική αποζημίωση, είτε λόγω μη επιλεξιμότητας βοσκοτόπων είτε λόγω ελλείψεως άλλων δικαιολογητικών.  Ο Χανιώτης βουλευτής τόνισε ......
...ότι η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, εν τω μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης, καθώς οι κτηνοτρόφοι που υπέστησαν τις περικοπές δεν άλλαξαν τίποτα στην παραγωγική τους πρακτική ή στους βοσκοτόπους που χρησιμοποιούν σε σχέση με το προηγούμενο έτος που είχαν λάβει το σύνολο της αποζημίωσης.  Συμπλήρωσε δε ότι με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς η κτηνοτροφία δεν είναι βιώσιμη χωρίς τις επιδοτήσεις, ιδιαίτερα στα ορεινά χωριά, πράγμα που σημαίνει ότι τέτοιες απρόβλεπτες επιδεινώσεις  του καθεστώτος των επιδοτήσεων δημιουργούν οξύ κοινωνικό πρόβλημα.  
Ο Υπουργός από την πλευρά του ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από το Υπουργείο να ξεπερασθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω της ερμηνείας  των κριτηρίων επιλεξιμότητας για την περίοδο 2007-2013, ενώ αύριο θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου για να συζητήσει το ζήτημα με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Οι απορρίψεις των αιτήσεων εξισωτικής αποζημίωσης θεωρείται προσωρινή, ενώ ο Υπουργός εκτιμά ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων το πρόβλημα θα λυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ως τα μέσα Οκτωβρίου το αργότερο.  
 Παράλληλα, διασφαλίσθηκε ότι εντός του 2014 (και προς το τέλος του έτους) θα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους και η εξισωτική αποζημίωση του 2014, η οποία κανονικά θα καταβάλλονταν το 2015. Σημειώνεται ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν για την εξισωτική αποζημίωση του 2013 (είδος των φυτών που φύονται στους βοσκοτόπους, δασικά, κλπ) είναι λυμένα για τις αποζημιώσεις του 2014 και όλης της περιόδου 2014-2020, καθώς έχουν γίνει δεκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση όλες οι ιδιαιτερότητες των μεσογειακών βοσκοτόπων.  
Ο Μ.Βολουδάκης καταλήγοντας κατέστησε σαφές ότι το ζήτημα είναι κρίσιμης σημασίας  για τα Χανιά, και ο ίδιος θα επανέλθει αν χρειασθεί, αφού ληφθούν υπ’όψιν τα δεδομένα που θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες, μετά και τις συναντήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων στις Βρυξέλλες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: