Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ?

(Λιμνοδεξαμενή Χρυσοσκαλίτισσας και Αγίων Θεοδώρων)
    Με αφορμή σχολίου στον ημερήσιο τύπο των Χανίων, ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ στην παρ. 2 «Απαιτείται αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων για τη λιμνοδεξαμενή Χρυσοσκαλίτισσας», έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:
   Απαντά ο κ. Υπουργός του ΥΠΑΑΤ, ότι για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της λιμνοδεξαμενής Χρυσοσκαλίτισσας χωρητικότητας 500.000 m3, έχει συνταχθεί μελέτη από το ίδιο υπουργείο ύψους 4.750.000 ΕΥΡΩ. Για την υλοποίηση όμως της παραπάνω μελέτης απαιτείται αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι έχουν λήξει από το 2008, κι ότι αυτό γνωστοποιήθηκε εγγράφως στην Περιφέρεια Κρήτης από το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου αυτή να προβεί στην αναγκαία αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων, αλλά και της ένταξης  αποκατάστασης του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
   Μετά λοιπόν από την παραπάνω απάντηση του ίδιου του υπουργού εύλογα έρχονται  κάποια ερωτηματικά.
1.- Το Υπουργείο που δίνει αυτήν την απάντηση, το ίδιο Υπουργείο δεν είχε και την ευθύνη της μελέτης, της επίβλεψης, της κατασκευής και της χρηματοδότησης και των 2 λιμνοδεξαμενών? Αποδείχτηκε όμως ότι και στις δύο υπήρχαν κακοτεχνίες (αφού της μεν Χρυσασκαλίτισσας δεν λειτούργησε ποτέ και των Αγίων Θεοδώρων 10 χρόνια). Και τα δύο αυτά έργα όμως που δεν λειτουργούν, δεν είναι ευθύνη του Υπουργείου να αποκαταστήσει τις ζημιές με δικές του χρηματοδοτήσεις κι όχι να πετάει το μπαλάκι στην Περιφέρεια?  
2.- Μήπως είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες ,αν αυτές υπάρχουν, αφού τόσα χρήματα των φορολογούμενων ευρωπαίων πολιτών, πήγαν στο βρόντο? 
3.- Είναι τόσο δύσκολο κ. Περιφερειάρχη, τώρα 6 χρόνια, (βάσει της απάντησης του κ. υπουργού) να γίνει η αναγκαία αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης αποκατάστασης, της λιμνοδεξαμενής Χρυσοσκαλίτισσας, προκειμένου το έργο να ενταχθεί σε κάποιο  χρηματοδοτικό πρόγραμμα  και ποιες είναι οι δικές σας πιέσεις?
4.- Ποιες είναι οι ενέργειες κι οι πιέσεις του αρμόδιου κ, Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και του οικείου Δήμου Κισάμου  προς τις αρμόδιες υπηρεσίες?
5.- Γιατί κοροϊδεύουν τον κόσμο όλοι οι αρμόδιοι ότι το έργο είναι έτοιμο προς χρηματοδότηση?
6.- ΜΗΠΩΣ, λέω μήπως, αυτή η κωλυσιεργία έχει σχέση με την περιβαλλοντική μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ π. Δήμου Ιναχωρίου  ή με τις ισχυρές πιέσεις που κατά καιρούς ασκούν κάποιοι, στις αρμόδιες υπηρεσίες, που δεν θέλουν την ανάπτυξη του τόπου?
7.-ΜΗΠΩΣ υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα, που δεν θέλουν την αποκατάσταση λειτουργίας των λιμνοδεξαμενών για τους δικούς τους λόγους?
8.-ΜΗΠΩΣ είναι ώρα ο οικείος Δήμος  Κισάμου, να προβεί πράγματι οργανωμένα και πιεστικά, προς τους αρμόδιους? 
   Αν πράγματι κύριοι  της Διοίκησης (ΥΠΑΑΤ-Περιφέρειας- Βουλευτές –Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ενδιαφέρεστε για την ανάπτυξη του τόπου, πρέπει άμεσα να πιέσετε στην αναγκαία χρηματοδότηση - αποκατάστασης των εν λόγω έργων, τα οποία είναι μοχλοί ανάπτυξης για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της περιοχής.
   Πάψτε να κοροϊδεύετε τον κόσμο και να ρίχνετε τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Ο κόσμος δεν γνωρίζει ποιος είναι αρμόδιος.
   Γνωρίζει όμως ότι και τα δυο αυτά έργα πρέπει το συντομότερο να αποκατασταθούν και να λειτουργήσουν πλήρως, γιατί δυστυχώς έρχονται δύσκολες μέρες λειψυδρίας.-
               Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
               Κων/νος Δ. Χαρτζουλάκης
               Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
               π. Δήμου Ιναχωρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: