Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΦΡΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Γράφει ο Μιχάλης Ανδριανάκης
Καθώς πλησιάζουμε στο Ηράκλειο, μια περίεργη κατασκευή, γαντζωμένη πάνω στο βράχο, που κόβεται από την "Εθνική Οδό" στα δυο, κάνει ξαφνικά την εντυπωσιακή εμφάνισή της. Από τη δεξιά μεριά ένας οικισμός που αναπτύχθηκε αυθαίρετα, όπως τόσοι άλλοι στη χώρα μας. Πρόκειται για το φρούριο Παλιόκαστρο, που άρχισε να κτίζεται το 1573 πάνω σε σχέδια του Latino Orsini. για να προστατέψει της πόλη του Χάνδακα από απόβαση στον όρμο των Φρασκιών. 
Στη βάση του βράχου μια κυκλική κατασκευή, ένα ασβεστοκάμινο, που σημειώνεται στους παλιούς χάρτες, σώζεται μέχρι σήμερα και αναστηλώθηκε πρόσφατα από τη 13η ΕΒΑ. Το 2002, σε συνεργασία με το Δήμο-τότε-Γαζίου είχαμε προχωρήσει σε πρώτες εργασίες καθαρισμού και διερεύνησης του χώρου με την επίβλεψη της αρχαιολόγου Αφροδίτης Φωτεινού. Δέστε την πιστή απεικόνιση του Francesco Basilicata (1618) 1η φωτο, σε σύγκριση με αεροφωτογραφία του φίλου Κοσμά Κιμιωνή (αερολέσχη Χανίων), τραβηγμένη από ανάλογη θέση με το βενετσιάνικο σχέδιο. Φαίνεται το "κουτσούρεμα" του μνημείου, από το δρόμο,ο άναρχα κτισμένος οικισμός στη θέση της "κοιλάδας της Κερά Σπηλιώτισσας" με ένα μεγάλο περιβόλι και πηγάδι. Τέσσερις δρόμοι οδηγούν προς τοπ Χάνδακα, τη Ρογδιά, τα Φρασκιά και τον Άγιο Κωνσταντίνο. Ενδιαφέρουσα η σύγκριση του σχεδίου του Basilicata με τη σημερινή άθλια εμφάνιση της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: