Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα η επαρχία Κισάμου, κατέχει την μεγαλύτερη πληθώρα συνθέσεων, μέσω των οποίων τα συρτά διασκευάστηκαν, πολλαπλασιάστηκαν και συνεχίζουν να υπάρχουν έως τις μέρες μας. Κυρίως οι μελωδίες οι οποίες συνθέθηκαν μέχρις τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αποτέλεσαν τις κύριες βάσεις ώστε τα συρτά να αποκτήσουν παγκρήτια απήχηση και βέβαια να δημιουργήσουν πλήθος από παρακλάδια αυτών, πολλές φορές δυστυχώς όμως χωρίς να λείπει η εμφανής αντιγραφή ή παραποίηση. Άλλοτε βέβαια οι νεώτερες συνθέσεις ήταν σαφώς διαφοροποιημένες από τα πρωτότυπα δίνοντας νέα στίγματα στο μουσικό αυτό άκουσμα.
Στην φώτο δυο Κισαμίτες καλλιτέχνες ο δημιουργός Ναύτης (Παπαδάκης Κώστας), και ο Λαϊνάκης Στέλιος άξιος συνεχιστής της κρητικής παράδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: