Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

Της Ροδάνθης Κουμή
Στην αρχαιότητα υπήρχαν «επτά θαύματα» που έκαναν τους σοφούς όλου του κόσμου να κάνουν τα πάντα για να τα δουν από κοντά.Βέβαια οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες για εκείνη την εποχή και τα ταξίδια διαρκούσαν μέρες,ίσως και μήνες.
Ο κατάλογος των «θαυμάτων» είναι κάπως περίεργος καθώς περιλαμβάνει δυο τάφους, δυο μεγάλα αγάλματα, ένα ναό, ένα φάρο και ένα κήπο.
Ας ξεκινήσουμε από το «πρώτο θαύμα»:
 -Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου σώζονται ακόμα και σήμερα,αποτελούν το «πρώτο θαύμα»του αρχαίου κόσμου. Η κατασκευή τους χρονολογείται 3000 χρόνια σχεδόν π.Χ και χρησιμοποιήθηκαν για τάφοι των Φαραώ. Η μεγαλύτερη είναι η πυραμίδα του Χέοπα.
-Ακολουθούν οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας. Η Βαβυλώνα ήταν πρωτεύουσα της αρχαίας Περσίας. Σύμφωνα με τον θρύλο, ...
..ένας βασιλιάς της Περσίας βλέποντας την σύζυγο να αναπολεί την πατρίδα της που ήταν γεμάτη δάση, έχτισε σε όλη την Βαβυλώνα υπέροχους κήπους, για να είναι μικρότερη η νοσταλγία της. Η πόλη της Βαβυλώνας υπάρχει ακόμα εκεί που βρίσκεται σήμερα το Ιράκ.
-Ο Κολοσσός της Ρόδου ένα άγαλμα ύψους 34 μέτρα που κοσμούσε το λιμάνι της Ρόδου είναι το επόμενο «θάυμα». Καταστράφηκε από σεισμό το 226 π.Χ. Οι Άραβες τον 7 αιώνα μ.Χ το πούλησαν τμηματικά. Σήμερα δεν σώζεται ίχνος από εκείνο.
-Ο Πέρσης Σατράπης Μαύσωλος που βασίλευε στην Ικαρία διέταξε να χτίσουν ένα μεγαλοπρεπή ναό, για να ενταφιαστεί ο ίδιος με την γυναίκα του. Έτσι χτίστηκε το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού από το 337 π.Χ μέχρι το 353 π.Χ.Κατέρρευσε τον 13 αιώνα μ.Χ και κάποια κομμάτια του χρησιμοποιήθηκαν για το κτίσιμο ενός κάστρου. Ωστόσο υπάρχουν κάποια κομμάτια του στο βρετανικό μουσείο…
-Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο της σημερινής Τουρκίας αποτελεί το πέμπτο μας «θαύμα». Άρχισε να κατασκευάζεται με τα χρήματα του πάμπλουτου Κροίσου και με συνεργασία των Εφέσιων ολοκληρώθηκε. Κάποια κομμάτια από τον Ναό υπάρχουν στο βρετανικό μουσείο.
-Το Άγαλμα του Δια στην Ολύμπια φιλοτεχνήθηκε από τον Φειδία το 453 πΧ και είχε ύψος 12 μέτρα. Σήμερα δεν σώζεται κανένα ίχνος από εκείνο το άγαλμα.
-Το τελευταίο «θαύμα» στην λίστα μας είναι ο «Φάρος της Αλεξάνδρειας» που χτίστηκε το 283 πΧ. Ορθώνονταν σε ένα νησί που λεγόταν επίσης φάρος και συνδεόταν με την στεριά της Αλεξάνδρειας με ένα είδος τεχνητής γέφυρας. Στην κορυφή του υπήρχε ένας καθρέπτης που αντανακλούσε το φως του ήλιου την ήμερα,ενώ το βράδυ έκαιγε μια φλόγα για να προειδοποιεί τα πλοία για την ύπαρξη εμποδίων. Καταστράφηκε ολοκληρωτικά από δυο μεγάλους σεισμούς το 1303 και 1323 μ.Χ…

*Η Ροδάνθη Κούμη γεννήθηκε το 1972 στην Κάνδανο Χανίων. Κατάγεται από ένα ορεινό χωριό της Επαρχίας Σελινού, την Σπίνα. Έζησε στην Θεσσαλονίκη τρία χρόνια, όπου και σπούδασε Βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών εργαστηρίων. Εκεί έκανε και τις πρώτες συγγραφικές της απόπειρες, γράφοντας ποίηση και διηγήματα. Είναι μέλος της νεοσύστατης “Λογοτεχνικής Παρέας Χανίων”. Ασχολείται και με την συγγραφή δοκιμίων φιλοσοφικού περιεχομένου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: