Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Με την προσήκουσα λαμπρότητα εόρτασε η μικρά νήσος των Αντικυθήρων τον Προστάτη, Πολιούχο και Έφορό της Ιερομάρτυρα Άγιο Μύρωνα τον Θαυματουργό, Πρεσβύτερο Αχαΐας και εν Κυζίκω επί Δεκίου μαρτυρήσαντα, του οποίου η Ιερά Εικών ανευρέθη στα Αντικύθηρα πριν 3 περίπου αιώνες.
Ο Άγιος Μύρων και το μικρό μοναστήρι του αποτελούν σημείο αναφοράς για τους απανταχού Γης Αντικυθήριους, που τον ευλαβούνται και τον τιμούν δεόντως κάθε χρόνο στις 17 Αυγούστου.
Προεξάρχων της ιεράς πανηγύρεως ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, τον οποίον πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Φρουμέντιος, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Εσταυρωμένου Κυθήρων, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου π. Εμμανουήλ.....
... που ηγήθηκε ομάδας Κρητών προσκυνητών και ο Ιερέας της νήσου π. Αντώνιος.
 Αφ΄ εσπέρας τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός σε κλίμα κατάνυξης και ακολούθησε η καθιερωμένη εόρτια τράπεζα στο προαύλιο του Ι. Ναού.
Την κυριώνυμο ημέρα, 17η Αυγούστου, τελέστηκαν ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος στο κήρυγμά του έκανε αναφορά στα νοητά και πνευματικά μύρα του Αγίου Πνεύματος που έφερε ο Άγιος Μύρων, ευχόμενος καταλλήλως για το μικρό νησί και τους φιλοπρόοδους κατοίκους του.
Ακολούθησε η λαμπρά λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και του αποτμήματος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου που ως θησαυρόν μέγα κατέχει η νήσος μέχρι το Σπήλαιο της Ευρέσεως, όπου τελέστηκε Αγιασμός.
Πριν την απόλυση και την διέλευση όλων των προσκυνητών κάτω από την Ιερά Εικόνα του Αγίου όπως απαιτεί το έθιμο, ο Σεβασμιώτατος εξήρε όλως ιδιαιτέρως το έργο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και του Ιερέως της νήσου π. Αντωνίου, η οποία με τη συνεργασία των τοπικών αρχών, των κατοίκων και αποδήμων Αντικυθηρίων, διαρκώς ανακαινίζει και ευπρεπίζει το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Μύρωνος και το καθιστά ένα μικρό μεν, αλλά λαμπρό και ευπρεπές Ιερό Προσκύνημα, στο οποίο ο κάθε πονεμένος και εμπερίστατος Χριστιανός μπορεί να ζητήσει και να λάβει τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος, την αναβλύζουσα από την Αγία του Εικόνα και τα Ιερά του Λείψανα.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου που επρόκειτο να χοροστατήσει στις ιερές ακολουθίες στα Αντικύθηρα αλλά λόγω εκτάκτου απροόπτου κωλύματος δεν τα κατάφερε, όσο και του ομόρου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, στην επαρχία του οποίου ο Άγιος Μύρων τιμάται εξόχως, κυρίως από τους κατοίκους του Καστελίου που πρόγονοί τους ανεύρον την εικόνα του Αγ. Μύρωνος στα Αντικύθηρα.
Ο παριστάμενος π. Εμμανουήλ, Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου μετέφερε τις ευχές του ποιμενάρχου του που δεν μπόρεσε να παραστεί στα Αντικύθηρα λόγω της επισκέψεως στην επαρχία του, του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννου.
Στην πανήγυρη παρέστη ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος των Αντικυθήρων κ. Ματθαίος Αγγελιουδάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων, ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού του νησιού κ.Γιαννόπουλος, Αντικυθήριοι της Αυστραλίας και της Αθήνας, πολλοί Κρήτες προσκυνητές και λοιποί επισκέπτες.
Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης ευχαρίστησε τους προσκυνητές, ιδίως την μεγάλη αντιπροσωπεία από το Καστέλι Κισσάμου της Κρήτης, οι πρόγονοι των οποίων βρήκαν την εικόνα του Αγίου στο νησί και με τους οποίους οι πολιτιστικοί και κοινωνικοί δεσμοί των Αντικυθήρων είναι άρρηκτοι.
Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Μύρωνα Φραγκίσκου Χαρχαλάκη που προσέφερε τα έξοδα της φετινής πανηγύρεως, την βυζαντινή χορωδία του Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννου Τσούνη που έψαλλε μελωδικότατα και πανηγυρικά για 15η συνεχή χρονιά στην εορτή του Αγίου, όσους με κάθε τρόπο βοήθησαν στην προετοιμασία της εορτής και τις 2 ναυτιλιακές εταιρείες ΛΑΝΕ και ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ που τροποποίησαν τα δρομολόγιά τους για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών από την Κρήτη, τα Κύθηρα και τη Λακωνία, περιοχές που ευλαβούνται και τιμούν όλως ιδιαιτέρως τον Άγιο.
Στο τέλος της ομιλίας του, ο Δήμαρχος τίμησε τον Αρχαιολόγο κ. Άρη Τσαραβόπουλο για την επί 15 συναπτά έτη επιστημονική, κοινωνική, ηθική και πολιτιστική συνεισφορά του στα Αντικύθηρα.
Σε όλους τους προσκυνητές μοιράστηκε το πατροπαράδοτο κέρασμα (ψωμί και βραστό κρέας) που οι κάτοικοι προετοιμάζουν στους χώρους του Ναού, διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πανηγύρεως.
Ευχή και βαθύς πνευματικός πόθος του φιλομονάχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ είναι η - χάριτι θεία - επιστροφή του μοναχισμού στο μικρό παλαιό Μοναστήρι του Αγίου Μύρωνος, που μέχρι τη δεκαετία του 1950 φιλοξενούσε μικρά γυναικεία αδελφότητα και διαρκώς ανακαινίζεται τα τελευταία χρόνια.
Ο Άγιος τιμάται ιδιαιτέρως σε όλη τη Δυτική Κρήτη, στη Λακωνία, τα Κύθηρα και σε πολλά νησιά του Αιγαίου (Σκύρος, Πάρος, Νάξος κ.α.) και αποτελεί Ιερομάρτυρα του 3ου αιώνα, που συνελήφθη στην Κόρινθο, βασανίστηκε φρικτά και αποκεφαλίστηκε στην Κύζικο της Μ. Ασίας επί Αυτοκράτορος των Ρωμαίων Δεκίου.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: