Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΕΛΑΙΑ 2015

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία για 2η χρονιά οι 3ήμερες εκδηλώσεις ‘ΕΛΑΙΑ 2015’ για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά με έμφαση στην διατροφή, την υγεία και την ευαισθητοποίηση των μαθητών που οργάνωσε στις 16-18 Οκτωβρίου 2015 ο Δήμος Αγρινίου με συγχρηματοδότηση από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο έργο ‘Ελαιοκομικά προϊόντα και Μεσογειακή διατροφή: Γεύση, υγεία και ποιότητα στη ζωή’  του οποίου είμαι επιστημονικός υπεύθυνος και συντονίζεται από τον Α.Σ. Κριτσάς. Έγιναν ενημερωτικές εισηγήσεις για την ποιότητα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, τις ευεργετικές ιδιότητές τους στην υγεία του ανθρώπου αλλά και για τις δράσεις προώθησης που πρέπει να γίνουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις για την συμβολή των ελαιοκομικών προϊόντων στη Μεσογειακή διατροφή.
Παράλληλα έγιναν δράσεις σε συνεργασία με την 2βάθμια Εκπαίδευση με συμμετοχή μαθητών για να γνωρίσουν το ποιοτικό ελαιόλαδο και την ποιοτική επιτραπέζια ελιά με θεωρητικό και πρακτικό τρόπο, να μάθουν να διακρίνουν τους διάφορους τύπους ελαιολάδων και  ελιάς αλλά πάνω απ’ όλα να εκτιμήσουν την αξία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς στη διατροφή. Πραγματοποιήθηκε επίσης έκθεση έργων ζωγραφικής σχολικού καλλιτεχνικού διαγωνισμού και έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο. Έγινε διαγωνισμός τοπικών εδεσμάτων με χρήση προϊόντων της ελιάς  που αξιολογήθηκαν από τον Χρ. Πέσκια, που παρουσίασε και τοπικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με  ποδηλατοδρομία 11 χιλιομέτρων στους παραδοσιακούς ελαιώνες της Ρουπακιάς.
Ο θεσμός 'ΕΛΑΙΑ΄ στο Δήμο Αγρινίου αποτελεί «γιορτή» με κοινό τόπο συνάντησης αγροτών, εμπόρων, ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών, συλλόγων, πολιτών και επιστημόνων με σκοπό να ενδυναμώσει περαιτέρω την οικονομία της περιοχής. Του αξίζουν συγχαρητήρια και είμαι περήφανος που συνέβαλα στην αρχική ιδέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: