Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΙΣ 53 NATURA ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Εκστρατεία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών, φορέων, και υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης για τις 53 προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «NATURA 2000» ξεκινάει η Περιφέρεια Κρήτης  με στόχο να συμβάλλει στην προστασία και την ανάδειξη της αξίας των  προστατευόμενων περιοχών της Κρήτης που είναι ενταγμένες στο δίκτυο. Σκοπός των ημερίδων είναι επίσης να κινητοποιήσει, να παροτρύνει τους κατοίκους των 22 Δήμων του νησιού να αναγνωρίσουν τη σημασία της προστασίας και της ανάδειξης των προστατευόμενων περιοχών και να τους ενημερώσει για τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την διασύνδεση τους με την παραγωγική διαδικασία, την αγροτοδιατροφική αλυσίδα και τον αειφόρο τουρισμό.
Ειδικότερα η Περιφέρεια Κρήτης με τη συνεργασία 22 δήμων του νησιού που στις περιοχές τους υπάρχουν προστατευμένες περιοχές NATURA, ξεκινάει μήνα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης με την πραγματοποίηση ανοιχτών ημερίδων από 20 Οκτωβρίου, για την προστασία και ανάδειξη των περιοχών αυτών.
Σήμερα στην Περιφέρεια πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για την εκστρατεία ενημέρωσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος-Χωροταξίας Νίκο Καλογερή, τον ερευνητή του Πανεπιστημίου Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μιχάλη Προμπονά, την προϊσταμένη διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Χατζηγιάννη, τα στελέχη της Περιφέρειας Μαρία Κανδηλογιαννάκη, Ελένη Καργάκη, και της υπεύθυνης επικοινωνίας του προγράμματος Ελένης Ινιωτάκη.
Οι ημερίδες αρχίζουν αύριο Τρίτη 20 Οκτωβρίου από το δήμο Ηρακλείου στις 5 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (αίθουσα Καστελλάκη) και θα συνεχιστούν στους υπόλοιπους δήμους και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού (επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα των ημερίδων).


Δευτέρα
Τρίτη
Τετάρτη
Πέμπτη
Παρασκευή
19
20
21
22
23
Συνέντευξη
τύπου
Δ. Ηρακλείου
Δ. Σητείας
Δ. Πλατανιά
Δ. Αγ. Νικολάου
Δ. Κισσάμου
26
27
28
29
30
Δ. Μ. Πεδιάδος
Δ. Αποκορώνου
Δ. Βιάννου


Δ. Χανίων
Το χρονοδιάγραμμα ενημέρωσης ...22 Οκτωβρίου για την Κίσαμο και τον Άγιο Νικόλαο
Στη συνέντευξη τύπου ο  Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας Νίκος Καλογερής επεσήμανε για το πρόγραμμα και την υλοποίηση των ημερίδων: «Τις περιοχές αυτές θέλουμε να τις προστατέψουμε, να τις αναδείξουμε και να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι περιοχές οι οποίες δημιουργούν δεσμεύσεις και αναστολή στην ανάπτυξη τους, αλλά η ένταξη τους στο Natura είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που τους δίνει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Πέρα λοιπόν από την οικολογική σημασία των περιοχών αυτών την διατήρηση της βιοποικιλότητας αναζητούμε ευκαιρίες έτσι ώστε μέσα από την προστασία και την ανάδειξη τους με δράσεις από την τυπική κοινωνία όσον αφορά τον βιώσιμο τουρισμό, ή τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν αυτές οι περιοχές, να αποτελέσουν πλούτο για τις περιοχές αυτές. Έχουμε προγραμματίσει 22 ημερίδες σε δήμους της Κρήτης, με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας των περιοχών αυτών, για πιο λόγο πρέπει να τις προστατέψουμε, την οικολογική τους σημασία και παράλληλα ποιες είναι οι ευκαιρίες οι επενδυτικές που μπορούν να προκύψουν στις περιοχές αυτές.

Ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Προμπονάς: «Ο συνδυασμός των δράσεων που έγινε από την Περιφέρεια Κρήτης για το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ σημαντικός για την ανάδειξη και προώθηση των περιοχών αυτών. Το δίκτυο «Natura 2000» είναι ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. και είναι το μεγαλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνολικά υπάρχουν πάνω από 26.000 περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο “Natura 2000” στην Ε.Ε.. Η Ελλάδα έχει 419 περιοχές ενταγμένες και η Κρήτη 53 περιοχές. Περίπου το 30% της Κρήτης είναι ενταγμένο στο δίκτυο, στην Ελλάδα το ποσοστό είναι περίπου στο 25% και σε όλη την Ε.Ε. το ποσοστό είναι περίπου στο 20% του εδάφους. Το δίκτυο έχει σαν στόχο να προστατέψει συγκεκριμένα είδη τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε το έργο, τη παραγωγή ενημερωτικού υλικού. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι το δίκτυο δεν είναι ένα δίκτυο που απαγορεύει τα 
πάντα, αλλά επιτρέπει, προωθεί την οικονομική, κοινωνική οικολογική αξία των περιοχών».
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Χατζηγιάννη: «Το έργο Περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τις προστατευόμενες περιοχές της Κρήτης αποτελεί ένα  από τα υποέργα της συνολικής ενταγμένης πράξης στο ΕΣΠΑ 2007-2013 που ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους. Στα πλαίσια του έργου θα παρουσιαστεί στο κοινό ένας περιβαλλοντικός ηλεκτρονικός κόμβος με σκοπό την παρουσίαση των προστατευόμενων περιοχών στην Κρήτη, των επιτρεπτών και μη δράσεων σχετικής βιβλιογραφίας κ.α. Επιπλέον έχει δημιουργηθεί ένα εκθεσιακό περίπτερο που θα μετακινείται προβάλλοντας το ενημερωτικό υλικό που έχει παραχθεί στα πλαίσια του έργου».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο NATURA 2000 καθώς επίσης για τις 22 ημερίδες στη Κρήτη στον ιστότοπο: https://natura2000.crete.gov.gr/index.php?id=20 όπως επίσης στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης www.crete.gov.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: