Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στη Πολύγυρο Χαλκιδικής και τη Θεσσαλονίκη οι 4ήμερες εκδηλώσεις για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά, με έμφαση στην την ποιότητα, τη διατροφή, την υγεία και τη γαστρονομία  που οργάνωσε από 12-15 Νοεμβρίου 2015 η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς. Στο χαιρετισμό του ο αντιπερειφερειάρχης Π.Ε. Χαλκιδικής κ. Ι. Γιώργος, αφού ευχαρίστησε το ΔΣΕ και το Α.Σ. Κριτσάς, αναφέρθηκε στη συμβολή των ελαιοκομικών προϊόντων στη οικονομία της περιοχής και στην επιτυχημένη προσπάθεια σύνδεσης με την τουριστική βιομηχανία. Ο πρόεδρος του Α.Σ. Κριτσάς κ Νίκος Ζαχαριάδης τόνισε ότι μόνο με την ποιότητα και την εξωστρέφεια μπορούμε να στηρίξουμε τα ελαιοκομικά προϊόντα του τόπου μας και να εξασφαλίσουμε το εισόδημα των αγροτών. 
Ο κ. Κων/νος Χαρτζουλάκης, πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και επιστημονικός υπεύθυνος, ......
..τόνισε ότι η ελαιοκαλλιέργεια της χώρας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον πρέπει να στραφεί στην παραγωγή ιδιαίτερα ποιοτικών και ασφαλών πιστοποιημένων ελαιοκομικών προϊόντων αξιοποιώντας τις ελληνικές ποικιλίες. Ένα επιτυχημένο παράδειγμα είναι η ποικιλία ΄Χονδρολιά Χαλκιδικής’ τόσο σαν επιτραπέζια, όσο και ως ‘Αγουρέλαιο Χαλκιδικής’. 
Οι εκδηλώσεις έγιναν στα πλαίσια της έκθεσης ‘FILOXENIA’ και περιελάμβαναν έκθεση ελαιοκομικών προϊόντων της Χαλκιδικής, ημερίδα με ενημερωτικές εισηγήσεις για το μέλλον του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, την ποιότητά τους και τις ευεργετικές ιδιότητές τους στην υγεία του ανθρώπου αλλά και για τις δράσεις προώθησης που πρέπει να γίνουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις για την συμβολή των ελαιοκομικών προϊόντων στη Μεσογειακή διατροφή, στη γαστρονομία και την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού και η επίδειξη τοπικών συνταγών μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής με ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα από το ‘Çhef’s Club’ Βόρειας Ελλάδας.
Παράλληλα έγιναν βιωματικές δράσεις με συμμετοχή μαθητών από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της περιοχής για να γνωρίσουν το ποιοτικό ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά και να εκτιμήσουν την αξία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς. Και βέβαια τέθηκαν οι βάσεις για νέα συνεργασία για τη δημιουργία εκδηλώσεων προβολής του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς στα πλαίσια του παγκόσμιου συνεδρίου αρχιμαγείρων που θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2016 στη Θεσσαλονίκη, με οργανωτές τη ‘Λέσχη Αρχιμαγείρων Βόρειας Ελλάδας’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: