Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ Κ. ΣΤΑΘΑΚΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Σε απάντηση των όσων ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή του ο επικεφαλής της ελάσσονος Αντιπολίτευσης κ. Γ. Αννουσάκης ΕΔΩ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ  σχετικά με την αναπροσαρμογή των τελών στο Δήμο μας, επισημαίνουμε και διευκρινίζουμε – προς αποκατάσταση της πραγματικότητας – τα εξής:
Ο Δήμος Κισσάμου - όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας έχει - με βάση τον ν. 4270/2014 - την υποχρέωση σύνταξης ισοσκελισμένου ή πλεονασματικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2016. Ως εκ τούτου, ισοσκελισμένα θα πρέπει να είναι και τα ανταποδοτικά του τέλη (ύδρευση, καθαριότητα, φωτισμός).
Με το Ν.4334/2015, όπως είναι γνωστό, επήλθε σημαντική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ – από 13% σε 23% - σε αρκετές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των οποίων και στις υπηρεσίες οδοκαθαρισμού, αποκομιδής, ταφής και ανακύκλωσης απορριμμάτων καθώς και επεξεργασίας αποβλήτων. 
Επίσης, ο Δήμος Κισσάμου κλήθηκε κατά το προηγούμενο διάστημα - και εν μέσω της διαδικασίας σύνταξης του προϋπολογισμού του έτους 2016 - να αντιμετωπίσει την αύξηση του τέλους εναπόθεσης οικιακών αποβλήτων που επιβλήθηκε από τη ΔΕΔΙΣΑ ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί και το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης απόδοσης προς το Δήμο μας των ανταποδοτικών τελών που εισπράττονται από τη ΔΕΗ με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Όλα τα παραπάνω - όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό – έθεσαν νέα δεδομένα στη σύνταξη του προϋπολογισμού του Δήμου μας για τις υπηρεσίες Καθαρότητας και Ηλεκτροφωτισμού, τα οποία απείχαν του αρχικού σχεδιασμού μας για ισοσκέλιση των εσόδων και των δαπανών  τους, χωρίς μεταβολές στις τιμές των ανταποδοτικών τελών και υποβάθμισης της ποιότητας και της ποσότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας στους παραπάνω τομείς. Δυστυχώς, οι προαναφερόμενες αυξήσεις - που κατ’ ουσία μετακυλίστηκαν προς το Δήμο Κισσάμου - ήταν τέτοιες που ο Δήμος μας δεν μπορούσε, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να τις απορροφήσει, παρά τη δεδομένη επιθυμία και βούληση της παρούσας δημοτικής αρχής για μη αύξηση των ανταποδοτικών τελών. 
Σε κάθε περίπτωση οφείλω να υπενθυμίσω πως κατά την προηγούμενη χρονιά – και παρά τις τεράστιες μειώσεις πόρων από το κεντρικό κράτος προς το Δήμο μας – δεν προβήκαμε σε καμία αύξηση των ανταποδοτικών τελών, παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας ενώ άξιο αναφοράς είναι πως ο Δήμος Κισσάμου – ακόμα και μετά τις αυξήσεις που κατά βάση μας επιβλήθηκαν – έχει από τα χαμηλότερα ανταποδοτικά τέλη, όχι μόνο σε επίπεδο Νομού Χανίων αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.
Τέλος, θα περιμέναμε από τον επικεφαλής της ελάσσονας Αντιπολίτευσης όχι μια επιστολή «διαμαρτυρίας», όχι ένα στείρο καταγγελτικό και ανούσια αντιπολιτευτικό λόγο για χάριν κάποιας επικοινωνίας αλλά συγκεκριμένες προτάσεις για τον ισοσκελισμό των εσόδων – δαπανών των ανταποδοτικών υπηρεσιών, προτάσεις που θα κινούνται στα όρια της νομιμότητας και που θα βρίσκονται σε συνάρτηση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
Από την πλευράς μας ως Δημοτική Αρχή, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα μας, η Κίσσαμος και οι πολίτες της, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάμε όλοι ως πολίτες, θα αγωνιστούμε και θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τον Δήμο μας όρθιο, ώστε να συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκινήσουμε πριν από 1,5 χρόνο για διαφάνεια και νοικοκύρεμα στα οικονομικά του Δήμου και όχι μόνο.
                 Με εκτίμηση 
                 Σταθάκης Θεόδωρος 
                 Δήμαρχος Κισσάμου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Απάντηση του Δημάρχου είναι ΙΔΙΑ με αυτό που ακούστηκε στην βουλή από Υπουργό,
"ΕΜΕΙΣ Πέρνουμε Μέτρα Δυσβαταχτα για το Λαό ΑΛΛΑ τουλάχιστον ΠΟΝΑΜΕ..."