Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΤΙΜΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Μην ξεχάσετε σήμερα να πάτε στο Δημαρχείο της πόλης, τιμούμε ένα από τους μεγαλύτερους Αγιογράφους εν ζωή της Κισάμου. Τον Νίκο Γιαννακάκη. 
Ο Νίκος Γιαννακάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλυβιανή Γραμβούσας. Μετά την αποφοίτηση του από το εξατάξιο Γυμνάσιο Κισάμου σπούδασε ζωγραφική, Βυζαντινή Αγιογραφία (φορητή εικόνα και τοιχογραφία) και ψηφιδωτό στη Σχολή Mellini της Φλωρεντίας.
Από το 1969 ασχολείται με επίμονα και δημιουργικά με τη Βυζαντινή Αγιογραφία συνθέτοντας διαρκώς τα χαρακτηριστικά της Κρητικής Σχολής με αυτά της παραδοσιακής Βυζαντινής Τέχνης. Η κίνηση στη σύνθεση, η ελευθερία στο σχέδιο, η εκφραστικότητα στις μορφές, δημιούργησε και καθιέρωσε μια Νεοβυζαντινή Σχολή η οποία φέρει το προσωπικό αποτύπωμα του καλλιτέχνη. Ο Νίκος Γιαννακάκις έχει φιλοτεχνήσει αναρίθμητες φορητές εικόνες, πολλές από τις οποίες ευρίσκονται σήμερα, εκτός της Ελλάδας, σε χώρες της Ευρώπης, στην Αμερικής και στην Ιαπωνία, σε Μουσειακούς χώρους και ιδιωτικές συλλογές.
Έχει ιστορήσει 22 ναούς (ολοκληρωμένους και μη) στην Ελλάδα αλλά και δύο καθολικούς ναούς στην Ιταλία και ένα στη Γαλλία. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις έργων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές παρουσιάσεις.
Η διδασκαλία υπήρξε αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το αγιογραφικό έργο του. Έχει διδάξει τόσο σε σχολή ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσο και στη σχολή της Ι. Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, στο τμήμα Αγιογραφίας Ν.Ε.Λ.Ε Χανίων και, κατά τα τελευταία χρόνια, στο Εργαστήρι Βυζαντινής Αγιογραφίας του Δήμου Ν. Κυδωνίας όπου και διευθύνει, το οποίο στηρίζεται και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.
Είναι μέλος του φιλολογικού Συλλόγου Χρυσόστομος, της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, της ΙΛΑΕΚ και του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών.
Ο καλλιτέχνης έχει τιμηθεί, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τιμητικό Μετάλλιο από την Καλλιτεχνική Επιτροπή του Βατικανού για την τέχνη στην Ιταλία, Τιμητική Περγαμηνή από την Αρχιεπισκοπή του Λούγκρου στην Ιταλία, Τιμητικό Μετάλλιο από την Αρχιεπισκοπή Αγιάκιο στη Γαλλία, επίτιμος Δημότης από τον Δήμο Σάντα Σοφία στην Ιταλία, Τιμητικό Μετάλλιο από την Παγκόσμια Οργάνωση Φιλίας, Τιμητικό Δίπλωμα από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών Ελλάδος, Τιμητικό Δίπλωμα και Μετάλλιο από την ενορία Καλυβιανής και του Συλλόγου Προβολής Κισάμου "Η Γραμπούσα" καθώς και με το Οφφίκιο του Άρχοντος Αγιογράφου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: