Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΠΑΘΑΣ....

Στα βάθη της χερσονήσου Σπάθας σε μια μαγευτική θέση δίπλα στη θάλασσα, σώζεται η μικρή μονή των αγίων Πέτρου και Παύλου. Ένα μονόχωρο εκκλησάκι, κτισμένο και τοιχογραφημένο σε δυο φάσεις κατά το 14ο και το 15ο αιώνα και δυο θολωτά κελιά, με λίγα θεμέλια και δυο μικρές στέρνες, δηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή, όπου το αρχέγονο Κρητικό τοπίο διατηρείται απείραχτο. Απέναντι η χερσόνησος και τα νησιά της Άγριας και της Ήμερης Γραμβούσας. 
Στα χρόνια της Βενετοκρατίας οι Ορθόδοξοι μοναχοί ήταν μια από τις κύριες ομάδες αντίδρασης στον κατακτητή, με μεγάλη απήχηση στο ντόπιο πληθυσμό. Έτσι υποχρεωνόταν να ζουν σε απομονωμένες περιοχές, όπως είναι η ακατοίκητη και σήμερα χερσόνησος της Σπάθας. 
Μιχάλης Ανδριανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: