Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΙΣΑΜΟΥ

 Οι προτάσεις και τα σενάρια ανάδειξης και αξιοποίησης των πολιτιστικών πόρων των περιοχών του Πλατανιά και της Κισάμου παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης/Π.Ε. Χανίων, τον Δήμο Πλατανιά, τον Δήμο Κισσάμου και την Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του β’ σταδίου του υπό εξέλιξη ερευνητικού έργου με τίτλο «Στρατηγικός Σχεδιασμός (Master Plan) Πολιτιστικής Πολιτικής & Βιώσιμης Ανάπτυξης Δήμων Κισάμου και Πλατανιά».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία έδωσε το παρών πλήθος εκπροσώπων αρχών και φορέων, πολιτιστικών και άλλων συλλόγων και πολιτών, παρουσιάστηκαν από την ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Α. Στρατηγέα, οι δύο βασικές προτάσεις / σενάρια για την αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων και της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής μελέτης ενώ όπως τονίστηκε «η όλη πρωτοβουλία αποτελεί ένα καινοτόμο σχεδιαστικό εγχείρημα .......
..με σκοπό την ολοκληρωμένη προσέγγιση των πολιτιστικών πόρων και την αξιοποίηση αυτών για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής με όρους βιωσιμότητας».
Στον χαιρετισμό που πραγματοποίησε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης τόνισε τον «καινοτόμο και υπερτοπικό χαρακτήρα της όλης πρωτοβουλίας» σημειώνοντας πως «στο πρώτο στάδιο του ερευνητικού έργου υπήρξε καταγραφή και χαρτογράφηση-αποτύπωση των πολιτιστικών πόρων των δύο δήμων ενώ στο δεύτερο στάδιο αξιολογείται το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της περιοχής μελέτης, αλλά και το είδος και η χωρική διάρθρωση των υπαρχόντων σε αυτήν πολιτιστικών πόρων, προτείνοντας ταυτόχρονα τη δόμηση και αξιολόγηση δύο εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης των πολιτιστικών πόρων της περιοχής μελέτης».
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν -εκτός του Δημάρχου Πλατανιά- ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ο δήμαρχος Κισσάμου Θ. Σταθάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημ. Μιχελογιάννης, ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ Λ. Κουμής και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Στ. Κουνελάκης.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκης, ο πρ. δήμαρχος Κολυμπαρίου Π. Πολυχρονίδης, ο γεν. διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης δρ. Κ. Ζορμπάς, ο πρ. διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Αλ. Παπαδερός, η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Χανίων Σ. Μαλανδράκη, η πρόεδρος του επιστημονικού δικτύου εκπαίδευσης ενηλίκων Κρήτης Χρ. Τερεζάκη, εκπρόσωποι πολιτιστικών, αναπτυξιακών, οικολογικών φορέων, κ.α. ενώ τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Πλατανιά Γ. Κουρής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: