Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ..

.. για την ανακήρυξη των Προκαθήμενων των Ορθοδόξων Εκκλησιών επίτιμων δημοτών δήμου Κισάμου.
Παναγιώτατε, Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών μετά των τιμίων συνοδειών σας, Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης, Σεβασμιότατοι, κύριε Υπουργέ, κύριε Δήμαρχε Πλατανιά, κύριοι Περιφερειάρχες, κύριοι των ενόπλων δυνάμεων, κυρίες και κύριοι,
Με πολλή χαρά και σεβασμό, εκπροσωπώντας όλους τους Δημότες του ιστορικού Δήμου μας σας υποδεχόμαστε εδώ στην Κίσαμο, στην έδρα του Δήμου και της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, της οποίας η ιστορία λαμπρύνεται από την ποιμαντορία άξιων και φωτισμένων Ιεραρχών.
H πόλη μας, με πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκους, είναι η έδρα του νέου δήμου Κισσάμου, που περιλαμβάνει επίσης τις δημοτικές ενότητες Ιναχωρίου και Μηθύμνης, και την οποία επιτρέψτε μου με λίγα λόγια να σας παρουσιάσω.
Η «Κίσαμος πόλις», όπως την αναφέρει ο Πτολεμαίος, βρίσκεται στο σημερινό κόλπο της Κισάμου, στα σωζόμενα ερείπια κοντά στο Καστέλλι (βενετσιάνικο φρούριο). Αυτή η πόλη ήταν το λιμάνι της αρχαίας Πολυρρηνίας, της παλαιότερης δωρικής πόλης της Κρήτης, 7 χλμ. νότια της Κισάμου, ναυτικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Κρήτης (το 69 π.Χ.) η Κίσαμος εγνώρισε μεγάλη οικονομική και οικιστική ανάπτυξη.
Λόγω του πλούτου της και της τοποθεσίας της η Κίσαμος ήταν πάντοτε καλά οχυρωμένη. Τα τείχη της πόλης πρωτοκτίστηκαν, από τους Βενετούς και τμήματά τους σώζονται ακόμα, δυτικά του τουρκικού φρουρίου. Μάλιστα ονομάστηκε Καστέλλι εξ αιτίας του φρουρίου της.
Τόπος ευλογημένος και καθαγιασμένος, η Κίσαμος, σημαδεύτηκε από την εκκλησιαστική ιστορία και την χριστιανική πίστη. Σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κατά το 62 μ.Χ. πάτησε τα χώματά της. Στη συνέχεια ο Απόστολος Τίτος, ο πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας Κρήτης, ανάμεσα στις Επισκοπές που Ιδρύει είναι και αυτή της Κισάμου. Κι από τότε μέχρι σήμερα η γη ετούτη δεν έπαψε να γεννά Μοναχούς, Ιερείς, Δεσποτάδες, Πατριάρχες, Οσίους και Μάρτυρες της πίστης.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρω και την αγιοκατάταξη του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Σηρικάρι Κισάμου, τόπο και της δικής μου καταγωγής.
Σήμερα η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής βασίζεται περισσότερο στο «έλαιον» και στον «οίνον», υλικά που χρησιμοποιούνται στη Θεία Λατρεία, καθώς και στην παραγωγή λοιπών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως επίσης και στην τουριστική της υποδομή. Γι'αυτό σήμερα έχει μετατραπεί σε πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό.
Παναγιώτατε, Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών,
Ευχή και προσευχή όλων μας είναι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας να στεφθεί υπό πλήρους επιτυχίας στη συζήτηση των θεμάτων της και στη λήψη αποφάσεων. Παράλληλα να μπορέσει να ενδυναμώσει τούς θεσμούς των Εκκλησιών και να προάγει την ειρήνη και την καταλλαγή του κόσμου, αφού η χρονική συγκυρία που λαμβάνει χώρα αυτό το μεγάλο ιστορικό γεγονός για τον χριστιανικό κόσμο, είναι μια περίοδος όπου η ανθρωπότητα βιώνει μια βαθιά κρίση αξιών και ιδεών, πέρα από την οικονομική.
Ο Δήμος Κισάμου, με την υπ' αριθ. 114/2016 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ανακηρύττει επίτιμους Δημότες της πόλης μας:
Την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄,
Την Αυτού Μακαριότητα τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄ ,
Την Αυτού Μακαριότητα τον Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης, Συρίας, Αραβίας, Πέραν του Ιορδάνου, Κανά της Γαλιλαίας και Αγίας Σιών κ. Θεόφιλο Γ΄ ,
Την Α. Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχη Σερβίας κ. Εἰρηναίο,
Την Αυτού Μακαριότητα τον Ἀρχιεπίσκοπο Βουκουρεστίου, Μητροπολίτη Οὐγγροβλαχίας καί Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ,
Την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄,
Την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ἱερώνυμο Β΄,
Την Αυτού Μακαριότητα τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα,
Την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο,
Την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβ,
Προκαθήμενους των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού καί αναγνώρισης του πολυσήμαντου και παγκοσμίως αναγνωρισμένου έργου Τους για τη διαφύλαξη της Ορθόδοξης παράδοσης, της ενότητας, της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των λαών, για την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος ως κυρίαρχο πρόβλημα της ανθρωπότητας, αλλά και για την εξαιρετική τιμή πραγματοποίησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον τόπο μας και την ευλογητική έλευσή Τους στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου και του Δήμου μας.
«Από μακριά κινήσατε - κάνατε και κόπο
Ήρθατε και τιμήσατε - τον εδικό μας τόπο»
Με αισθήματα, λοιπόν, χαράς καί τιμής Σας ευχόμαστε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας το «καλώς ορίσατε»!
«Χίλια καλώς ορίσατε - χίλια και δυο χιλιάδες
Ο κάμπος με τα λούλουδα - και με τις πρασινάδες».
Πάντα στη ζεστή και φιλόξενη Κίσαμο.
Με εκτίμηση
Σταθάκης Θεόδωρος
Δήμαρχος Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: