Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, του μεγάλου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, που στο πρόσωπό του ενσαρκώθηκε όχι μόνο ο σθεναρός πολιτικός λόγος της παράταξής του αλλά και το όραμα για μία σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα.
Έτσι, εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο, παρουσία της προέδρου Φώφης Γεννηματά αλλά και αρκετών μελών της δημοκρατικής παράταξης από την  Αθήνα και από την Κρήτη.
Στις ομιλίες που ακούστηκαν, πρωτίστως, τονίστηκε η ισχυρή προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου που αναδείχθηκε ηγέτης-οραματιστής στα πλαίσια μιας λαϊκής δημοκρατικής παράταξης, σε μία ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία για τη χώρα μας, έχοντας ως γνώμονα μονάχα το δημόσιο συμφέρον.
Είκοσι χρόνια μετά μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν συνθηκολόγησε ποτέ .....
..με την κατεστημένη αντίληψη των πραγμάτων και δεν παραιτήθηκε ποτέ από την προσπάθεια σύνθεσης διαφορετικών αλλά και αντίθετων πολιτικών απόψεων σε μία προσπάθεια γόνιμου συγκερασμού και εύρεσης επωφελών λύσεων για το λαό. Έτσι, κατάφερε να ενισχύσει την εθνική  περηφάνια των Ελλήνων και έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στο μήνυμα: « η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες » επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα, με την πολιτική διεύρυνση εθνική συμφιλίωση και κοινωνική συνοχή. Η πολιτική του σε κοινωνικό επίπεδο είχε σαφή στόχο, αφού βασική παράμετρος των πολιτικών του επιλογών ήταν η ενίσχυση των μη προνομιούχων και η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες, στα πλαίσια ενός ισχυρού κοινωνικού και δίκαιου κράτους, απαλείφοντας τις τεράστιες αδικίες των παρελθόντων ετών. Έτσι, στήριξε τη δημοκρατία και κυρίως εμφύσησε στους πολίτες το σεβασμό στους θεσμούς και στην εκπροσώπησή τους. Η προβολή της χώρα μας στο εξωτερικό και η δημιουργία νέων θεσμών στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας  μάς απομάκρυνε από τον εθνικό απομονωτισμό και τον πολιτικό αρχαϊσμό, θέτοντας τις βάσεις για ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό κράτος.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου πέτυχε, γιατί δε στηρίχθηκε σε παραδοσιακές πολιτικές φόρμες αλλά με διερευνητικό και διορατικό πνεύμα έκανε βήματα μπροστά προωθώντας καινοτόμες πολιτικές αλλαγές και δράσεις, επιφέροντας πρόοδο σε όλους τους τομείς. Πρωτίστως , όμως, πέτυχε, γιατί στηρίχθηκε στον ίδιο το λαό και μέσα από ένα καθαρόαιμο λαϊκό κόμμα προώθησε το συμφέρον του λαού, μακριά από ψευτοκομματικά διλήμματα και μικρόψυχες πολιτικές .
Πράγματι, ο Ανδρέας  Παπανδρέου αναδείχθηκε μεγάλος ηγέτης, αφού καλλιέργησε τη συναίνεση, επιδίωξε κράτος δικαίου και εργάστηκε σκληρά για την ανάδειξη της χώρας μας στο εξωτερικό μέσα σε ένα ιδιαίτερα σκληρό και ανταγωνιστικό πεδίο.
Όλα αυτά δεν είναι παρά η αλήθεια για το πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου και όλοι τη γνωρίζουν πολύ καλά, άσχετα με το εάν κάποιοι προσπαθούν για διάφορους λόγους να υποβαθμίσουν το πολιτικό του ανάστημα και να αναπαράγουν συχνά κακόβουλες και ανακριβείς κριτικές για τις πολιτικές του επιλογές και τον αντίκτυπο τους στη χώρα μας.
Σε γενικές γραμμές αυτό ήταν το πνεύμα των όσων ακούστηκαν στα πλαίσια της εκδήλωσης στο Ηράκλειο, σε μία προσπάθεια ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά σήμερα που το πολιτικό σκηνικό είναι θολό και ασαφές, να μην επιτραπεί η πολιτική λήθη και να αναγνωριστεί για άλλη μία φορά η εμβληματική προσωπικότητα του  Ανδρέα Παπανδρέου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση μίλησαν ο Αντώνης Βγότζας, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο καθηγητής πανεπιστημίου Αναστασιάδης Παναγιώτης. 
Γιάννης Κουρτάκης